PhotoFiltre


Descoperirea acum câteva zile a acestui program a fost o mare bucurie pentru mine. Încerc să v-o împărtăşesc în rândurile următoare. Programul este realizat de un francez, cu un nume spaniol, Antonio Da Cruz. E propriu-zis un pachet pentru prelucrări de imagini, un pachet de nivel profesionist. Uimitor cum de acest program, la calităţile lui, este gratuit! De fapt el este gratuit doar pentru uz ne-comercial, deci poate fi folosit de persoane fizice, de persoane juridice non-profit, şi de instituţii educative. La data când scriu aceste rânduri a ajuns la versiunea 5.6.2.

Aş începe cu reproşurile, căci sunt puţine: nu suportă lucrul cu layer-e (straturi de imagini) şi mai are încă de perfecţionat unele instrumente. Dar pentru cei mai mulţi dintre noi programul oferă cu vârf şi îndesat funcţii de bază precum şi funcţii avansate. Să vedem mai întâi funcţiile de bază:

 • o imagine poate fi încărcată de pe calculator, introdusă prin scanare, sau se poate începe cu o imagine goală, albă
 • diversele operaţii suportate de program pot fi aplicate pe întreaga imagine sau doar pe o selecţie (vezi meniul „Selection”)
 • meniul „Image” oferă funcţii comune precum Flip, Rotate, Image size, Canvas Size, Crop
 • meniul „Adjust” include elementarele funcţii de control pentru Brigthness/Contrast, Hue/Saturation, Gama Correction, Levels, Contrast…

Realizatorul a fost inspirat să pună în toolbar cele mai folosite funcţii, astfel că cu imaginea în faţă şi dând click pe butoanele din toolbar puteţi îmbunătăţi uşor şi rapid calitatea unei imagini. Să vedem acum aspectele ce evidenţiază acest program:

 • meniul „Filter” include numeroase filtre, sortate pe diferite clase; desigur nu este aici locul prezentării lor: vă invit să vă „jucaţi” cu ele pentru a descoperi ce efecte minunate pot ieşi cu ajutorul lor!
 • PhotoMask, care apare ultimul în meniul „Filter”, vă permite aplicarea a diferite măşti, cu diferite texturi; programul vine implicit cu o serie de măşti şi de texturi, dar de pe situl PhotoFilter puteţi descărca alte zeci şi sute de astfel de fişiere, ce vă permit să realizaţi efecte extraordinare pe imagini
 • dacă tot am vorbit de sit, să amintim că de aici puteţi descărca şi plug-in-uri pentru program (chiar puteţi să scrieţi propriile Dvs plug-in-uri); de exemplu vă recomand plug-in-ul pentru captură de ecran – instalarea este deosebit de uşoară: descărcaţi plug-in-ul în format zip, şi îl despachetaţi în directorul plugin al programului, atât şi totul funcţionează (la următoarea lansare a programului)
 • programul include şi un foarte util şi original „Image explorer”
 • dacă aveţi mai multe imagini pe care doriţi să aplicaţi aceeaşi paşi (ex: scalare, creştere luminozitate…), atunci în loc să faceţi aceşti paşi imagine de imagine, PhotoFilter vă oferă posibilitatea automatizării prin folosirea opţiunii „Automate/Bach”
 • în fine, interfaţa programului poate fi tradusă (este deja tradusă în câteva limbi) aşa că, cine ştie?, poate în curând îl vom avea în limba română

Ar mai fi multe de spus, dar v-aş priva de bucuria ca chiar Dvs să descoperiţi minunăţiile rămase neprezentate. Nu uitaţi, după ce descărcaţi programul vizitaţi situl pentru a descărca şi alte „bunătăţi” pentru el (măşti, selecţii, texturi, plug-in-uri). Am pus mai jos trei prelucrări, nu opere de artă, ci doar ca să vă dea o idee despre ce poate „scoate” acest program. La bună folosire!

Bordura a imaginii rotunjita Chenar la imagine cu textura Alt chenar la imagine cu textura


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. jürgen.toth spune:

  Cateva link-uri spre texturi, grafice interesante care pot fi folosite ca fundal sunt reunite aici: http://www.drweb.de/weblog/weblog/?p=989
  (chiar daca site-ul este in limba germana, link-urile duc spre pagini in limba engleza)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *