Desene pe… ecran


Suntem în vacanţă aşa că cel mai bine este să îi trimitem pe cei mici să deseneze pe asfalt, dar dacă cumva vremea este urâtă sau sunt alte motive, iată un program ce vă permite să mutaţi asfaltul pe ecranul monitorului Dvs! Mark Overmars (celebru mai ales prin al său program de dezvoltat jocuri – GameMaker) ne oferă în această versiune 2.0 (aşa a rămas din 20 februarie 2000, ceea ce nu prea ne dă speranţe de noi versiuni) un excelent program de desenat pentru copii. Din „opera” prezentată în captura alăturată puteţi vedea câteva din instrumentele lui, care ar putea să vă dea impresia că este doar un Paint mai evoluat. Nu este aşa. Să vedem de ce.

Şi poate cel mai bine este să parcurgem puţin meniul superior, format din 15 butoane. Iată-le, de la stânga la dreapta: 1) Refă ultima acţiune (Undo); 2) Linii; 3) Forme geometrice; 4) Text; 5) Ştampile; 6) Clipart; 7), Fundaluri; 8) Desene speciale; 9) Efecte speciale; 10) Tipărire; 11) Desen nou; 12) Încarcă desen; 13) Salvează desen; 14) Un mic help; 15) Părăsire program.

Programul include o fereastră de setări protejată împotriva accesului copiilor, care se poate apela cu CTRL+SHIFT+ALT+S, sau din Help dând click pe butonul Settings. Acolo veţi găsi diverse setări, existând predefinite trei tipuri, dintre care unul „Child proof”. Fişierul MS Word, care însoţeşte programul, conţine numeroase informaţii, sfaturi utile pentru folosirea programului, dar şi explicaţii despre cum puteţi extinde programul cu noi ştampile, cu noi serii clipart, noi fundaluri, ş.a.m.d. Cu puţin efort puteţi adăuga sute de noi elemente grafice!

Să vedem în continuare câte ceva din ce oferă deja Ştampilele şi Clipartul.

Mai întâi ştampilele: sunt numeroase modele, în sus sunt doar câteva. Dezavantajul este că nu pot fi scalate (dimensionate), dar pot fi „decoraţiuni” importante în desenele copiilor. Sunt 11 categorii de ştampile, în captura din lateral fiind mostre doar din prima categorie! Celelalte categorii vin cu alte ştampile frumoase cu animale, flori, obiecte… Există şi o categorie foarte frumoasă cu ştampile de Crăciun (mda, suntem în plină vară, dar la iarnă veţi aprecia aceste ştampile!)

Secţiunea Clipart nu este la fel de impresionantă (nu uitaţi că o puteţi extinde!), dar oricum bogată, şi are marele avantaj că imaginile pot fi dimensionate după dorinţă. Astfel, cei mici vor putea uşor introduce în desenele lor animale sau mijloace de transport, la dimensiunea la care vor.

Combinând aceste instrumente cu diferitele fundaluri oferite sau cu efectele speciale, copiii pot scoate mici „opere de artă”! Cel mai bine vă convingeţi lăsându-i pe cei mici să îşi dea drumul imaginaţiei. Descărcaţi programul de la pagina cu nume imposibil de reţinut www.cs.uu.nl/people/markov/kids/draw.html sau direct dând click aici (dimensiune 1,6MB).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *