Unde mergem cu trenul?


Mulţumim lui Dumnezeu: ţara noastră are ce să ne arate la capitolul natură. Oriunde am fi în ţară, minunăţiile ne sunt relativ aproape, la o aruncătură de băţ… sau de tren. Iar Internetul ne poate fi de mare ajutor pentru a ne programa călătoriile pe şine, mulţumită unui sit pe care e puţin probabil să nu îl cunoaşteţi: www.cfr.ro.

Acest sit găzduieşte şi un „Mers al trenurilor” online, valabil acum între 14 decembrie 2003 şi 11 decembrie 2004. La „Mersul trenurilor” se ajunge de pe prima pagină, din meniul din partea stângă (vedeţi imaginea alăturată, unde am scos în evidenţă această opţiune). Pagina se va deschide într-o fereastră nouă, pe care în partea stângă veţi vedea un dreptunghi cu colţuri rotunjite în care sunteţi invitaţi să alegeţi data plecării (data este disponibilă pe următoarea lună), localitatea de plecare, cea de sosire, şi via, adică localitatea ce doriţi să fie inclusă între plecare şi sosire.

În exemplul nostru am ales data de 5 iulie, căutând posibilităţile de călătorie de la Bucureşti la Sibiu. Acum putem da click pe butonul „Căutare”. Rezultatul nu va fi lista trenurilor ce ne duc la Sibiu, ci o ultimă pagină de „reglare fină” a căutării. În primul rând aplicaţia online verifică dacă a identificat bine localităţile. Atât la câmpul Plecare cât şi câmpul Sosire vă oferă o listă cu variante, respectiv cu gările din Bucureşti şi Sibiu. Alegem la prima „Bucuresti Nord Gr. A” iar la a doua lăsăm „Sibiu”. Sub Plecare şi Sosire sunt informaţiile de timp: se pot lasă aşa, după cum putem şi alege un interval dacă vrem să obţinem doar trenurile ce pleacă dimineaţa, de exemplu. În a doua coloană sunt disponibile o serie de filtre. Textele sunt destul de explicite, cel mai util fiind „Numărul conexiunilor în plus faţă de cel minim”. Acesta este implicit pe zero, ceea ce înseamnă că se caută doar trenurile directe.

Căutarea noastră a generat, după cum se poate vedea mai jos, trei rezultate: două accelerate şi un rapid. Dacă în pasul anterior am pune 1 la „Numărul conexiunilor în plus faţă de cel minim”, rezultatele vor fi peste 20 de posibilităţi de călătorie cu trenul, dar desigur cu schimbare într-o staţie intermediară. Să revenim la lista rezultatelor. Ea ne oferă cam tot ce am dori să ştim: ce tip de tren (legenda este în partea de jos a paginii); numărul trenului; staţiile de plecare, eventual schimbare, şi apoi sosire; ora plecării şi sosirii; durata călătoriei; distanţa în km; servicii (clasa I, II, cuşetă, restaurant…) şi în fine, restricţiile (dacă sunt).

În enumerea de mai sus am omis chiar prima coloană din tabelul rezultatelor. Acolo vedeţi un mic buton grafic () ce vă permite să aflaţi preţul (cel puţin informativ). Prin paşi succesivi, în care alegeţi tipul de bilet, puteţi să vă faceţi o idee despre cost. Aveţi astfel toate elemente: ce trenuri sunt, de la ce ore, cât timp durează călătoria, şi mai ales cam cât ar costa… Mai urmează doar luaţi marea hotărâre: porniţi la drum? Sfatul nostru este: da! Şi un ultim sfat: luaţi situl CFR.ro doar ca informativ, şi înainte de a acţiona verificaţi cu un telefon la gară sau la agenţia CFR dacă lucrurile stau într-adevăr aşa. Ştiţi cum este în România :).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *