Picasa


După ce în mai semnase un parteneriat cu firma californiană Picasa de programe pentru imagini, în a doua săptămână a lunii iulie a.c. Google a anunţat că a cumpărat această firmă. Iar pentru noi ştirea bună este că Picasa (1.6) este acum gratuit (va fi şi la versiunile ulterioare? nu ştim). Probabil unii dintre Dvs cunosc mai de demult acest program: eu l-am testat acum poate mai bine de un an, pe când era comercial. Mi-a plăcut… mai puţin că costa. Acum însă nimic nu vă împiedică să îl descărcaţi prin secţiunea CNet.ro de Download, la secţiunea Grafică, Vizualizare. (Programul solicită înregistrarea, proces gratuit acum.)

Prin ce atrage atenţia acest program? În primul rând prin interfaţa sa extrem de bine realizată: este o adevărată plăcere să îl utilizezi! Şi ce face acest program? Destul de multe, dar spus pe scurt este util pentru lucrul cu imaginile de pe calculatorul Dvs, pentru administrarea lor, managementul lor sau cum doriţi să îi spuneţi. Primul pas de care Picasa are nevoie este să ştie unde sunt imaginile pe calculatorul Dvs. Poate să scaneze întreg harddisk-ul Dvs, dar recomandarea mea este să îi indicaţi doar directorul unde vă ţineţi imaginile cu care vă interesează să lucraţi. Folosiţi pentru aceasta „Picture Manager” din Tools, care vă permite să marcaţi un director în trei moduri: Scan Once, Remove from Picasa sau Watch for Changes. Puteţi iniţial să daţi Remove from Picasa pe unităţi, apoi Watch for Changes pe directorul unde ţineţi de exemplu fotografiile digitale. Pe viitor, la fiecare lansare a programului, Picasa va analiza dacă s-au adăugat fotografii şi se va actualiza corespunzător. Imaginile sunt organizate iniţial după directoarele în care le aveţi, pe albume. Dar puteţi crea noi albume, muta, rearanja imaginile, însă, atenţie!, aceasta nu se reflectă deloc pe harddisk, ci doar în Picasa. Cu alte cuvinte pozele rămân la locul lor pe calculator, doar că în Picasa le aranjaţi după bunul plac. Pentru a crea un nou album puteţi da click dreapta pe o imagine şi alegeţi „Move selection to new album”. Aveţi şi un „container” pentru imagini, denumit „Picture Tray” (în partea de jos-centru a aplicaţiei): pentru ca o poză să rămână temporar aici, trebuie să daţi click pe Hold.

Dacă daţi dublu click pe o imagine veţi intra în modul de editare. Aveţi la dispoziţie câteva funcţii: eliminarea efectului de ochi roşii, decuparea unei părţi din imagine, îmbunătăţirea automată a imaginii şi rotirea ei. Din nou, modificările pe imagine nu afectează imaginea originală de pe harddisk, asigurându-vă intact originalul. Cu un click pe imagine reveniţi în modul Album. Având selectată o imagine sau mai multe, puteţi să îi asociaţi cuvinte cheie (daţi click pe butonul Keywords din stânga-jos), ceea ce vă va uşura munca la căutarea peste câteva săptămâni a unei imagini anume. Cu un click dreapta puteţi trimite imaginea prin email, unor prieteni (din Options setaţi la ce dimensiune să fie rescalată automat imaginea). Desigur puteţi vedea imaginile într-un slideshow (din nou, din Options setaţi parametrii pentru slideshow). Şi în fine, o funcţie interesantă introdusă de Picasa este „Timeline”, ce vă organizează albumele într-o ordine temporală, cu nişte efecte grafice foarte frumoase: daţi click şi veţi vedea. Merită!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *