Cu mască, fără mască


Continuăm povestea straturilor (layer-elor) cu o altă aplicaţie: margini pentru imagini. În dreapta aveţi, după mine, un contra-exemplu: o imagine fără nici un efect pe margini, aruncată parcă în pagină. Efortul minim care se poate face este ca în tag-ul imaginii să se adauge border=1. Rezultatul va fi o imagine delimitată de conţintul paginii, după cum vedeţi mai jos (prima imagine). Problema este că dacă imaginea este cumva un link, atunci bordura va fi, vreţi nu vreţi, mov (a doua imagine). Atunci este bine ca bordura să fie adăugată în imagine: în Paint Shop Pro se face din meniul Image, opţiunea Add Borders…. Şi cu ceva imaginaţie putem obţine o margine mai interesantă, adăugând o bordură de 5 pixeli albă şi una de 1 pixel neagră (a treia imagine). Şi dacă adăugăm o umbră imaginii, obţinem ceva şi mai interesant (a patra imagine)! Iată mai jos despre ce tocmai am vorbit în acest paragraf.

Am văzut până acum ce putem face cu o imagine, fără să ne folosim de straturi. Să revenim însă la straturi, cu care ne-am acomodat în numărul trecut al Buletinului IT. Deschidem deci o imagine, iar în panel-ul straturi vom vedea că există un singur strat, de tip background. Primul pas este să dăm click dreapta pe strat şi să selectăm din meniul ce va apare opţiunea Promote Background layer: astfel vom avea imaginea ca un strat gata de prelucrat. Îi schimbăm numele în imagine (click dreapta pe strat şi selectăm opţiunea Rename). Mai adăugăm un strat, la care îi spunem fundal, îl umplem cu alb şi îl tragem cu mouse-ul sub stratul imagine. Dăm click pe stratul imagine, pentru a fi selectat, şi apoi dăm click pe icoana în formă de mască – vedeţi în lateral ce şi cum ar trebui să arate. Dacă vi se pare că nu aţi înţeles nimic, recitiţi cu calm acest paragraf ;).

Şi acum? Acum este timpul să folosim masca. Mai întâi să înţelegem: masca acţionează tot ca un strat, dar care acceptă doar alb, negru şi nuanţe de gri. Un punct negru pe mască înseamnă că imaginea din spate este mascată complet. Un punct alb pe mască lasă să „treacă” intact punctul echivalent din imaginea de sub mască. Punctele de gri lasă să treacă mai mult sau mai mult din imaginea originală după cum sunt mai aproape de alb sau de negru. Iată mai jos în stânga o mască (un gradient de la alb, sus, la negru, jos) iar în dreapta rezultatul aplicării măştii. Vedeţi cum imaginea se „pierde” în partea de jos, după cum gradientul trece de la alb la negru. Dacă doriţi să înţelegeţi mai bine vă recomandăm să descărcaţi fişierul 9_masca.pspimage pentru a-l studia (evident, doar în cazul că aveţi programul Paint Shop Pro).

Ajungem din nou la imaginaţie: după imaginaţia cu care realizaţi masca puteţi obţine efecte deosebite. Iată mai jos câteva exemple.
Aplicaţiile straturilor şi ale măştilor sunt mai multe. Într-un Buletin IT viitor vom vedea alte idei.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *