MS Word. Bine de ştiut (I)


Majoritatea dintre noi lucrăm poate zilnic cu MS Word. Haideţi să vedem în cele ce urmează câteva lucruri care sunt bine de ştiut (poate cei mai mulţi le ştiu). (1) Şi să începem cu pagina goală. Implicit MS Word vine cu dimensiuni ale paginii care ne par ciudate (dar nu dacă le-am „citi” în inch) şi cu un format care nu ne este comun nouă. De aceea, după instalarea pachetului Office sau a programului MS Word, primul pas care vi-l recomand este: File -> Page Setup. Setaţi apoi marginile la dimensiunile dorite de Dvs (în tabul Margins), iar apoi pagina din Letter în A4 (în tabul Paper). Înainte de a da pe OK, daţi click pe butonul Default… Aceasta va face ca noile setări să fie memorate pe viitor, ori de câte ori veţi deschide un nou document.

(2) Poate păţiţi Dvs sau poate citiţi frecvent documente Word în care scrie şI în loc de şi. De ce oare? De ce scriind şi, MS Word corectează în şI? Este simplu. Locul în care vă aflaţi în document, dacă nu tot documentul, este setat pe limba engleză. Cum în engleză nu există ş ;), programul ia în calcul acel i ca şi cum ar fi scris între spaţii de exemplu. Iar auto-corectorul de limbă engleză corectează „eu”-l englezesc în literă mare, adică I. Soluţii? Mai ales dacă aveţi un corector de limbă română, vă sugerez de fiecare dată să setaţi conţinutul documentului pentru română: marcaţi toată pagina (CTRL+A), apoi meniul Tools -> Set Language… -> Romanian. Limba setată la un moment dat este indicată în bara de jos a programului. Există şi o altă soluţie, dacă nu folosiţi corectorul de limbă: scoateţi această corecţie din i în I. Pentru aceasta urmaţi paşii: Tools -> AutoCorrect Options. În tabul AutoCorect căutaţi în listă înlocuirea amintită, daţi click pe ea, apoi pe Delete. Testaţi şi veţi vedea că nu se mai face corecţia i în I.

(3) Aveţi un document Word luuung, pe care îl citiţi des (de exemplu o documentaţie) şi aţi dori să puteţi „naviga” mai rapid în document, la anumite părţi? Dacă aţi avea o carte, aţi pune semne de carte. Dar cum este vorba de un fişier Word, puneţi bookmark, adică tot semne de carte, dar mai electronice ;). Poziţionaţi-vă cu cursorul în punctul în care doriţi să introduceţi un semn de carte. Apelaţi meniul Insert -> Bookmark. Daţi un nume sugestiv, apoi click pe butonul Add. Aţi creat semnul de carte! Dacă de acum încolo doriţi să ajungeţi repede acolo, puteţi da CTRL+G (funcţia Go to), din lista din stânga selectaţi Bookmark, iar din lista derulantă din dreapta semnul specific la care doriţi să ajungeţi. Cu puţină practică veţi vedea că definind semne de carte în documente mari, folosite periodic, folosirea lor va fi mult mai uşoară!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *