Ce o fi în mâncarea noastră?


Până să aflăm de E-urile din alimente era bine… De fapt rău, că mâncam prostii, dar bine că nu ştiam. Acum că ştim tot le consumăm, din lipsă de alternative. Trecând de partea filosofică, am găsit recent un program de la BySoft.com intitulat „Food Additive”. Programul include o bază de date bogată (prin conectare la Internet poate verifica dacă sunt informaţii noi) de aditivi, cu date despre influenţa lor asupra sănătăţii noastre. Mergând la frigider am luat mai multe produse la rând, şi pe cele mai multe nu am găsit scris nici un E (fie sunt fericit şi avem doar mâncare bună, fie nu toţi producătorii sunt cinstiţi). Am găsit însă şi nişte plicuri, unul de budincă instant, marca… Să lăsm marca.

În componentă am găsit două E-uri, iar cu programul am aflat următoarele:

  • E104 – aditiv folosit la rujuri şi diferite cosmetice; folosit şi la numeroase medicamente; provoacă dermatita; interzis în Australia, SUA şi Norvegia
  • E110 – aditiv folosit la cereale, dulciuri, îngheţate, băuturi; sintetic; folosit la diverse medicamente; efecte adverse: urticarie, rinită, congestii nazale, alergii, tumori la rinichi, dureri abdominale, vomitare, indigestie; interzis în Norvegia

De ce în România astfel de aditivi sunt permişi, iar în Norvegia nu? Sunt românii mai „tari” de stomac? Sunt întrebări care nu îşi au rolul într-un buletin IT. Aşa că mă rezum la a vă recomanda acest program dacă doriţi bătăi de cap şi confuzii în magazin. (Să nu uit: puteţi căuta după codificarea aditivului, Exxxx, dar şi după numele acestuia. Iar de descărcat puteţi încerca de pe situl BySoft.com sau de aici.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Loading...Loading...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *