EverNote


Ştiţi casele de marcat de pe vremuri – nu cele electronice – care aveau o rolă pe care se imprimau bonuri peste bonuri peste bonuri… Ce aţi zice de o asemenea rolă pentru notele de care aveţi nevoie? Dar o rolă digitală, fără sfârşit, pe care puteţi nota ce doriţi Dvs, fie manual, fie copiind fragmente din fişiere Office, sau de pe Internet, pagini întregi chiar! Mai mult, cu posibilitatea unor note speciale, de exemplu pentru cumpărături. EverNote, programul pe care vi-l prezentăm acum, se vrea să fie „A single place for all your notes!” – un singur loc pentru toate notele Dvs.

Să vedem mai concret ce oferă acest program. După cum am spus, el oferă o bandă, o rolă digitală infinită. Puteţi crea note noi unde să scrieţi de exemplu un număr de telefon dictat pe loc, sau o idee care v-a venit şi poate mai apoi doriţi să o fructificaţi într-un articol. Mai mult însă, cu Copy & Paste puteţi să puneţi în EverNote fragmente ce doriţi să le salvaţi pentru un uz ulterior. Partea bună este că atunci când faceţi o astfel de notă, EverNote include automat un link înapoi spre documentul de unde s-a preluat fragmentul. La fel şi în cazul în care doriţi să vă notaţi ceva de pe web. Fie că este o pagină întreagă, fie că este un fragment selectat de Dvs, ajunge să daţi click dreapta şi Add to EverNote şi textul va fi automat adăugat pe rolă, cu tot cu imagini!, şi cu un link înapoi spre pagina originală. Aceste facilităţi îl fac un instrument excepţional pentru cei care se documentează de exemplu de pe Internet.

Dar orice avantaj prezintă şi dezavantaje: ce vă faceţi cu o rolă cu sute de note? cum găsiţi ce doriţi? EverNote vine cu trei idei. Prima este instrumentul puternic de căutare. Folosind combinaţii puteţi găsi rapid nota dorită: „marriage+language” va sorta doar acele note ce conţin ambele cuvinte; „marriage-language” va selecta notele ce conţin primul cuvânt, dar nu şi al doilea. Se pot scrie diverse combinaţii pentru o căutare eficientă. A doua soluţie este folosirea calendarului, liniei timpului pe care o vedeţi mai sus, în dreapta aplicaţiei. Aceasta vă este utilă dacă ştiţi că o anume notă v-aţi salvat-o la o anume dată. În fine, poate cea mai utilă este posibilitatea de catalogare a notelor. Există un sistem automat, dar puteţi să vă definiţi propriile categorii. Aveţi nevoie de ceva obişnuinţă, dar majoritatea facilităţilor sunt intuibile, sau folosesc funcţii drag & drop. Aş minţi însă dacă aş spune că este un program excepţional. Este încă în etapa beta, şi funcţionează bine, dar cu o nuanţă de greoi. Sau nu m-am obişnuit eu suficient cu el? Aştept noile versiuni, dar deja îl folosesc intens pentru diversele informaţii ce le găsesc pe Internet. Vă invită să îl exploraţi (de exemplu notele speciale pentru cumpărături sau notele de mână, sunt alte lucruri excelente!) şi să îl utilizaţi dacă vi se dovedeşte a fi util.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *