AbiWord


„AbiWord a pornit ca o catedrală, pentru a deveni mai mult un bazar.” Astfel îşi descriu autorii propriul program. Şi dacă afirmaţia lor nu sună foarte optimist, situaţia este în fapt destul de roză: AbiWord este un excelent editor de texte. Evident că gândul tuturor merge în astfel de cazuri la MS Word, dar dacă punem în balanţă faptul că AbiWord este gratuit, atunci… no comment. Partea bună, foarte bună, este că AbiWord oferă exact facilităţile de bază folosite în 99% din timp de utilizatorul de rând al MS Word.

Am testat prima oară AbiWord acum câţiva ani şi am renunţat rapid la el: fişierele scrise în AbiWord nu se deschideau bine în MS Word, şi invers. În plus apăreau probleme la caracterele româneşti. Programul a evoluat însă mult de atunci (a trecut de versiunea 2.2 de ceva vreme) şi s-a impus tot mai mult ca o opţiune realistică pentru cei care redactează texte, fără mari pretenţii. Să vedem câteva avantaje: ar fi în primul rând volumul mic al programului AbiWord (5MB), faţă de dimensiunea pachetului MS Office (unul sau mai multe CD-uri); apoi ar fi faptul că are interfaţă în limba română (lucru cu care nici OpenOffice nu se poate lăuda, încă); faptul de a nu fi aşa avansat ca MS Word constituie şi acesta un avantaj prin faptul că meniurile, ferestrele de opţiuni, programul în sine este mai puţin încărcat, deci mai aerisit, mai intuitiv, mai uşor de folosit.

Pe lângă programul în sine, de 5MB, vă recomand şi descărcarea plug-in-urilor (de pe www.abisource.com). Acestea adaugă un plus de funcţionalitate programului, inclusiv interactivitate cu Internetul (Google, Wikipedia, Babelfish translation ş.a.). Există cel puţin un lucru în care eu am constatat că AbiWord „bate” MS Word: filtrele. De exemplu caracterele româneşti din fişiere WordPerfect nu sunt afişate bine în MS Word, spre deosebire de AbiWord, unde totul este OK.

Dacă veţi încerca programul, veţi vedea că el oferă o compatibilitatea destul de bună cu MS Word (adică puteţi încărca fişierele prietenilor voştri ce folosesc MS Word; şi le puteţi da fişierele Dvs scrise în AbiWord). Evident, puteţi formata textul: îngroşat, italic, subliniat, aliniat stânga, dreapta, centru, la margini, liste; puteţi aranja textul pe coloane, introduce tabele, introduce antet şi subsol la pagină, ş.a.m.d. Şi opţiuni mai avansate din MS Word se regăsesc: semne de carte, cuprinsuri, câmpuri ş.a. Dacă nu folosiţi celelalte programe din MS Office (Access, PowerPoint, Excel), atunci AbiWord poate fi varianta legală 😉 şi recomandată pentru Dvs. Să sperăm că în curând se va adăuga un dicţionar român pentru verificarea textului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *