Să scriem cu diacritice


Probabil majoritatea dintre Dvs scrieţi deja cu diacritice, dar dacă altcineva v-a configurat această facilitate, haideţi să vedem cum o puteţi face, pe viitor, chiar Dvs. Foarte mulţi cred că este nevoie de instalarea unor fonturi. Aşa şi este, doar că nu trebuie să căutaţi pe Internet, să descărcaţi şi să instalaţi, ci să operaţi unele modificări la sistemul de operare. Din Control Panel deschideţi Regional and Language Options*. Este recomandabil ca în toate cele trei taburi să faceţi modificări pentru română.

Primul tab, Regional Options, vă permite de două ori setarea limbii române: pentru Standards and formats şi pentru Location. Prima setare este importantă pentru sistemul de operare. Dacă aţi setat limba română (şi aţi dat click pe Apply şi OK), şi ţineţi mouse-ul deasupra ceasului din systray, astăzi vă va indica „19 septembrie 2005” – adică în română. A doua setare din primul tab este mai puţin relavantă (detectată de anumite situri, precum MSN.com). Să trecem la al doilea tab, Languages. Daţi click pe Details şi dacă nu aveţi adăugată tastatura (keyboard) românească, daţi click pe Add şi alegeţi-o din listă. Realizarea acestui pas este esenţială pentru a putea scrie cu caractere româneşti. Este bine să lăsaţi şi tastatura englezească, ce de regulă corespunde cu informaţiile de pe tastatură (excepţie dacă aţi cumpărat tastatură românească). Puteţi comuta între tastaturile virtuale instalate pe calculator cu Left Alt+Shift (configuraţie modificabilă de la Key Settings. În fine, al treilea tab este Advanced. Este recomandabil din nou să alegeţi din listă Romanian: aşa nu veţi avea probleme cu afişarea meniurilor în programe care au traduse interfaţa în limba română.

Atenţie: în mod normal, dacă fişierele de care este nevoie nu sunt deja pe harddisk, vi se va cere CD-ul de pe care aţi instalat sistemul de operare. Şi maxim o restartare a sistemului (în Windows XP nu este nevoie). Succes! Data viitoare când vă reinstalaţi sistemul de operare, nu uitaţi că găsiţi aici, în buletinul IT, informaţiile despre cum puteţi să scrieţi din nou cu diacritice.

* explicaţiile sunt pentru Windows XP; adaptaţi Dvs pentru propriul sistem de operare şi pentru limba în care este.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Adriana spune:

  Bună ziua ,

  Am setat tastatura PC-ului meu urmând sfaturile dumneavoastră ,
  Cred ca am omis ceva deoarece diacriticele tastate apar la mine corect iar la destinatar sub foarma semnului de întrebare .
  In plus in lista deschis la Keyboard nu gasesc Romania ,

  Vă rog sa ma ajutaţi

 2. RoGeek spune:

  Salut. De unde pot cumpara o tastatura cu diacritice ? Am cautat la eMag, MediaGalaxy si nimic.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *