Depozitarea online a fotografiilor


Numărul deţinătorilor de aparate foto digitale este într-o creştere puternică. Şi câţi dintre aceştia mai îşi tipăresc fotografiile? Vechile albume au fost înlocuite de CD-uri… sau de Internet! Chiar şi fără un sit personal, pe Internet se găsesc numeroase soluţii de găzduire a fotografiilor. O astfel de soluţie este Flickr.com, pe care am ales-o pentru că este imediată pentru cei care au deja un ID Yahoo (cei care nu au cont Yahoo, pot să îşi facă – evident – oricând).

Dacă aveţi deci deja un cont Yahoo, aveţi şi cont Flickr! Şi? Să vedem ce înseamnă a avea un cont flickr: puteţi să publicaţi fotografiile Dvs astfel încât să le poată vedea prietenii sau rudele; puteţi să folosiţi fotografiile de exemplu în blogul personal; puteţi să organizaţi fotografiile cu etichete şi să le puneţi nivele de securitate. Online aveţi la dispoziţie elemente pentru prelucări minime (rotire, scalare). Pozele pot fi comentate de alţii (doar dacă doriţi). Folosirea etichetelor vă permite găsirea rapidă a unei fotografii. Foarte interesant şi util, se pot adăuga etichete pe porţiuni dintr-o fotografie (ceea ce înseamnă că de exemplu într-o fotografie de sfârşit de an liceu puteţi pune o etichetă cu numele la fiecare dintre colegi). Etichetele, cele publice desigur, pot fi căutate între toate (milioanele) de fotografii găzduite pe Flickr.com… deci vă daţi seama ce potenţial fotografic.

Înainte de a vă entuziasma prea mult (cei care nu cunoaşteţi deja acest sistem) să vorbim şi de limitări: pe lună puteţi să publicaţi doar 20MB (dacă o poză nu o mai doriţi şi o ştergeţi ulterior, traficul făcut cu publicarea acelei fotografii nu mai poate fi recuperat!); pozele pot fi catalogate în doar trei secţiuni (albume); deşi nici o fotografie nu vă este ştearsă vreodată, doar ultimele 200 se păstrează în „flux” (adică dacă nu aţi reţinut url-ul, adresele, celor mai vechi fotografii, nu mai puteţi ajunge la ele decât eventual prin căutare); în fine, fotografiile nu vă sunt memorate la dimensiunea maximă (originală), ci la maxim 800×600. Dacă analizaţi punct cu punct aceste limitări, veţi vedea că pentru pretenţii medii nu ridică mari probleme. Există şi varianta de a plăti dacă doriţi să scăpaţi de limitări :))

Pentru a publica fotografiile există diferite metode. Puteţi publica (upload) individual fiecare imagine. Dar dacă aveţi mai multe (nu uitaţi, în limita a 20MB pe lună) atunci puteţi folosi un instrument de publicare în serie (foarte simplu: publicarea pozelor, după instalarea instrumentului respectiv, se va face trăgând cu mouse-ul fişierele). Multe s-ar mai putea spune despre acest serviciu (de altfel bine documentat, cu multe întrebări & răspunsuri şi tutoriale), dar mă opresc aici. Doar câteva clickuri vă desparte să experimentaţi singuri puterea unui cont Flickr.

PS: dacă doriţi să publicaţi muuuulte fotografii într-o lună, nu le publicaţi aşa cum le descărcaţi din aparatul foto (pot să aibă şi 1-2 Mega o fotografie). Este inutilă o dimensiune mare, din moment ce Flickr, serviciul gratuit, admite dimensiuni de maxim 800pixeli. Rescalând pozele înainte de publicare, puteţi să puneţi lunar în cont între 300 şi 400 de fotografii. Ce ziceţi? Aproape sigur că nu aveţi viaţa atât de plină de evenimente să nu vă ajungă 300 de fotografii pe lună pentru upload.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *