Decupări, scalări… efecte speciale


În poza alăturată trei copii stau în rând. Toţi sunt fiii mei. De fapt toţi sunt fiul meu.

Ne oprim deci la alte efecte speciale cu imagini, folosind decupările şi scalările. Matei cel original este cel mic (primul din stânga). L-am decupat şi am obţinut imaginea pe care o vedeţi – mult micşorată – mai jos, lângă fotografia originală. Am micşorat cu 20% imaginea iniţială şi într-un strat nou (vă amintiţi „lecţiile” anterioare cu straturi?) am pus imaginea decupată. Am micşorat din nou cu 20% imaginea şi am aplicat un nou Matei. Foarte simplu! Cel puţin de descris în cuvinte ;). În realitate tot ce este relativ dificil şi poate lua destul de mult timp, este decuparea. Pentru aceasta este bine să folosiţi, în editorul grafic favorit, lassoul sau mai tehnic freehand selection. Eu am mers pe linii scurte (point to point), dar la imagini cu contrast bun cu fundalul puteţi folosi edge seeker sau smard edge.

Haideţi să vedem şi alte efecte! Mai jos în stânga aveţi un alt efect obţinut prin decupare şi scalare: tatăl driblându-şi fiul (pus în două exemplare :). Lângă este imaginea decupată a lui Matei, şi în dreapta am pus imaginea originală.

Este distractiv realizarea unor astfel de efecte. Cu ceva imaginaţie, le puteţi folosi pentru a truca poze cu Dvs lângă George Bush de exemplu! Cât timp este distracţie şi nu sunt motive rău-intenţionate, totul este bine. Practic, astfel de efecte vă solicită priceperea în prelucrarea imaginilor, deci luaţi-le ca nişte exerciţii excelente. Noi obişnuim din când în când să facem fotografii special pentru efecte speciale, după care ne distrăm cu toţii, deci inclusiv cu copiii, de efectele obţinute. Haideţi să cunoaşteţi familia noastră prin următoarele fotografii:

Fetiţa noastră, Teodora. Pentru reuşita efectului am folosit trepiedul la realizarea celor trei fotografii. Combinarea a fost relativ uşoară.
Băiatul nostru, Matei. Am folosit din nou trepiedul, ca de fapt la toate pozele din această selecţiune. Cei doi Matei îşi sărută mama, puţin crispată să nu se mişte de la un cadru la altul (am folosit evident două poze).
Soţia mea, Oana. NU SUNTEM DIN SECTA LUI BIVOLARU 😉 Doar ne-am distrat cu această fotografie în care soţia mea are atâtea mâini câte i-ar place să aibă ca să poată face faţă copiilor :))
În fine, eu cu mine şi tot cu mine. Poza am pus-o jos căci în ea sunt 300 de kilograme deci a cântărit cel mai greu 😉

Acestea sunt câteva exemple din arhiva personală. E distractiv câte poţi face cu un aparat foto ditigal şi cu un program de grafică! Succes şi vouă în realizarea a astfel de amintiri…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (27 evaluări, media: 4,44 din 5)
Se încarcă...

20 comentarii

 1. T Catalin spune:

  Interesant ceea ce ai facut. Ceea ce m-a atras este ca maresti si micsorezi cum vrei tu „decuparile” (ceea ce eu nu reusesc) dar cel mai mult si as dori sa stiu cum ai reusit sa „decupezi” si umbra personajelor decupate? Ce program folosesti? Te rog spune-mi.

 2. radu.capan spune:

  Am folosit Paint Shop Pro, programul meu favorit pentru imagini. La fel de bine se poate folosi si Adobe Photoshop (eu am preferat PSP care m-a costat doar 100usd) sau GIMP (gratuit).

  Am facut decuparea cu grija, cu umbra cu tot. Asa cum am decupat personajul am decupat si umbra, nimic special. Cat despre scalare, cam orice program cat de cat avansat de grafica permite scalarea layerelor, nu doar a imaginii in intregime. Se poate opta si pentru a tine separat imaginea, scala ea si introduce intr-un layer nou imaginea scalata. Atunci nu e nevoie de scalarea layer-ului.

 3. Sorin spune:

  Super tare programul. De mult ma gandesc la un slideshow cu astfel de fotografii (prelucrate). Cum pot ajunge sa am si eu acest program?

 4. radu.capan spune:

  Cumparandu-l, de exemplu. Compania Corel detine de cativa ani programul PSP.

 5. deea spune:

  Super tare!

 6. ioana spune:

  As vrea sa stiu si eu de unde pot decupa, nu ma refer la program ci la locul de unde selectez optiunea de a decupa.

 7. Yulyan spune:

  De unde il pot avea si eu???

 8. L@vini@ spune:

  Super tare programul!!! Cum as putea sa il am si eu???

 9. radu.capan spune:

  Se numeste Paint Shop Pro. Compania Corel il detine, il puteti cumpara online de pe Corel.com.

 10. luminita spune:

  Ce versiune e cea mai buna la Paint Shop Pro?

 11. radu.capan spune:

  Mie imi place Paint Shop Pro XI (2006). Intre timp a mai aparut X2 (2007) si X2 Ultimate (2008).

 12. gabi spune:

  Radu, zi-mi si mie ce program folosesti pt a redimensiona imaginile, decuparile ? 🙁 plz

 13. radu.capan spune:

  Prelucrarile de mai sus au fost facute cu Paint Shop Pro versiunea din 2005. La fel de bine se poate cu GIMP sau cu Photoshop.

 14. Ene spune:

  Am si eu Paint Shop Pro dar spune-mi si mie de unde selectez optiunea de decupat. Ms anticipat.

 15. radu.capan spune:

  La instrumentele de selectie (bara de instrumente verticala) se gaseste si Free Hand Selection. Cu el se marcheaza si apoi se apasa Delete pentru a sterge ce s-a marcat.

 16. lory spune:

  Va rog sa`mi spuneti shi mie ce program folositi pentru a realiza aceste efecte… Sunt foarte frumos realizate imaginile :X … Multumesc anticipat. >:D<

 17. radu.capan spune:

  Cu putina atentie in comentariile de mai sus am tot spus, raspus, raraspus… Paint Shop Pro.

 18. Maryan spune:

  Superrrr mare nebunie cu aceste afecte acestui programel „Paint Shop Pro” pot face cum stau langa Nicolae Guta, Mr Juve si alti. Sa te binecuvinteze Dumnezeu. Multumesc.

 19. Anonim spune:

  Am si eu o intrebare: exista program de facut efecte specialer pt video, sa faci linii pe video cum ii la ProTV sau Disney Channel si chesti de’astea. Daca da imi spuneti si mie numele si de unde l-as putea cumpara? Multumesc.

 20. Fotoedit spune:

  @Anonim exista Adobe After Effects

  Fain articolul, pe viitor poate reusim sa implementam si noi o sectiune pe http://www.fotoedit.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *