Wikipedia – scurtă introducere


Surse libere de la fundaţia Wikimedia

„Imaginaţi-vă o lume în care oricine are acces la toate cunoştinţele umane.” Aşa îşi începe prezentarea fundaţia Wikimedia, o organizaţie non-profit care se axează pe creşterea, dezvoltarea şi distibuirea conţinutului liber. Proiectele Wikimedia acoperă o gamă variată de domenii şi sunt într-o continuă dezvoltare şi internaţionalizare. Cel mai important proiect este Wikipedia, enciclopedia liberă deschisă în 164 de limbi provenind de pe toate continentele. Enciclopedia este într-o continuă expansiune atât lingvistică cât şi din punct de vedere al dezvoltării interne având în medie cam 60 de noi articole pe oră ediţia în limba engleză.

Wikimanuale este un proiect care doreşte să prezinte celor interesaţi cărţi şi manuale libere. Este o unealtă foarte utilă pentru cei care doresc să consulte biblioteca direct prin intermediul internetului fiind prezentă în 40 de limbi.

Wikicitat se doreşte a fi o colecţie liberă de citate prezentă şi ea în aproximativ 40 de limbi.

Aţi căutat vreodată documente cu sursă deschisă şi nu aţi găsit? Wikisursă este proiectul dezvoltat de fundaţia Wikimedia prezent în peste 30 de limbi.

Nu s-a uitat nici crearea unui dicţioar şi a unui lexicon. Wikţionarul este o unealtă utilă în acest sens prezentă în aproape 50 de limbi.

Cu siguranţă aţi avut nevoie de imagini cu licenţă gratuită sau din domeniul public şi întodeauna v-aţi făcut probleme legate de drepturile de autor. Proiectul unic Commons este soluţia de la Wikimedia conţine peste 250.000 de imagini şi fişiere audio grupate în aproape 20.000 de colecţii.

Cel mai recent proiect este Wikiştiri, o sursă liberă de ştiri în faza de testare care se doreşte a fi o unealtă pentru găsirea şi utilizarea informaţiilor noi, a ştirilor.

Fundaţia are sediul în Statele Unite ale Americii şi a fost fondată de Jimbo Wales şi până în prezent are patru filiale locale (în Germania, Franţa, Italia şi Polonia).

Toate proiectele sunt prezente şi în limba română şi întreaga tehnologie wiki este localizată aproape în întregime pentru limba română. Orice utilizator poate intra, citi, modifica şi/sau corecta informaţiile pe care le consideră eronate fără nici o autorizaţie prealabilă (un cont de utilizator este totuşi recomandat), aceasta este tehnologia wiki.

Proiectul Wikipedia în limba română a fost lansat în 19 iunie 2003 şi de atunci au fost adăugate 13.750 de articole. Comunitatea are peste 2.500 de membri înscrişi. Pentru limba română, acesta este cel mai activ, restul fiind încă într-un stadiu de început.

Există în plan crearea unei filiale locale în România a fundaţiei Wikimedia şi se poartă discuţii cu privire la acest lucru.

Întreaga comunitate este bazată pe respect reciproc, încredere şi colegialitate. Cea mai importantă este încrederea pentru că orice persoană poate modifica conţinutul enciclopediei. În vederea reducerii posibilităţilor „infracţiunilor” există persoane cu statut de administrator alese de comunitate dintre persoanele cu experienţă şi cu solidă bază de cunoştinţe care au în plus drepturi de ştergere, revenire asupra unui articol, blocare a utilizatorilor, etc.

Ca structură ierarhică există şi alte statute pe care un utilizator le poate primi tot prin alegere (birocrat – care poate crea administratori în proiectul în care a primit permisiunea; steward – care poate crea administratori în orice proiect) sau prin numire de către Consiliul de administraţie al fundaţiei (dezvoltator – au acces la baza de date şi la fişierele site-urilor).

Consiliul de administraţie administrează fundaţia şi supervizează dispoziţia şi solicitarea donaţiilor. Acesta este format din trei fondatori (Jimbo Wales – creator, Michael Davis – trezorier şi Tim Shell – secretar) cu mandat definitiv şi doi membri din comunitate aleşi de comunitate pentru doi ani. Ultimele alegeri au avut loc în iunie 2005.

Despre Wikipedia


Pagini: 1 2 3

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    O aplicatie a unei universitati din Germania permite ca articolele de pe Wikipedia sa fie convertite in podcast-uri si fisiere MP3 si apoi ascultate. Site-ul este accesibil in mai multe limbi de circulatie internationala aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *