Wikipedia – scurtă introducere


E simplu!

Ghid practic de folosire

Orice interfaţă wiki are aceste facilităţi. În acest ghid vom parcurge câţiva paşi la Wikipedia în limba română pentru o mai uşoară utilizare. În limba română există destul de puţine informaţii dar utile. Întreaga interfaţă este pe larg explicată în limba engleză.

Am ales aici cinci din cele mai importante acţiuni pe care utilizatorul le poate realiza. Desigur, există mult mai multe, acestea fiind cel mai bine explicate în ghidul intern de utilizare, majoritatea bazându-se pe operaţiuni similare celor prezentate aici.

Este foarte important să folosiţi diacritice la orice modificare la Wikipedia în limba română!

 

 

 

1. Înregistrarea unui nou utilizator

Pasul 1Din orice pagină a Wikipedia în limba română apăsaţi în colţul din dreapta sus

Creare cont | Autentificare

Pasul 2Completaţi în câmpurile care vi se afişează un nume de utilizator dorit şi o parolă de două ori, eventual introduceţi o adresă de email validă. La sfârşit apăsaţi „Creează cont nou!”

Dacă totul a mers bine, după pasul al doilea veţi primi mesajul „A fost creat un cont pentru tine” şi veţi fi autentificat în sistem.

Atenţie! Este recomandat să introduceţi o adresă validă de email pentru cazul în care vă pierdeţi parola.

2. Modificarea unei pagini

Pasul 1Odată ce aţi găsit o pagină pe care doriţi să o îmbunătăţiţi, apăsaţi butonul „modifică pagina„, al treilea din bara superioară cu unelte.

Pasul 2Modificaţi textul respectând forma de codificare Wikipedia, introduceţi o descriere a modificărilor în câmpul special realizat pentru aceasta şi apăsaţi butonul „Salvează pagina„. Veţi fi redirecţionat la pagina modificată.

Este posibil să nu puteţi modifica unele pagini datorită faptului că ele sunt protejate.

Este important să nu uitaţi că în cadrul secţiunii de modificare puteţi face legături între articole utilizând [[Numele articolului]]. Alte funcţionalităţi puteţi găsi în ghidul de stil existent în proiect.

3. Adăugarea unui articol

Atenţie!!! Asiguraţi-vă că nu există deja un articol care să trateze problema pe care doriţi să o adăugaţi. Puteţi face acest lucru printr-o căutare.

Pasul 1În orice pagină Wikipedia, modificaţi numele pagini din bara de adrese cu numele noului articol pe care doriţi să îl adăugaţi.

Pasul 2În ecranul care apare, apăsaţi „modifică pagina asta„.

Pasul 3Introduceţi textul articolului iar când sunteţi gata, apăsaţi „Salvează pagina„. Veţi fi redirecţionat spre pagina nou creată.

Este important să respectaţi regulile Wikipedia referitoare la articole. Cele mai importante apar şi în pagina de creare articol. Dacă este posibil, categorizaţi pagina prin introducerea la final a [[Categorie:CATEGORIA]]

4. Redenumirea unui articol

Pasul 1Dacă sunteţi sigur că trebuie să redenumiţi un articol, deschideţi-l şi apoi apăsaţi „mutare„, al cincilea buton din bara superioară de unelte.

Pasul 2După ce aţi citit cu atenţie toate instrucţiunile, introduceţi titlul nou (1), motivul redenumirii (2) şi apăsaţi „Mută pagina„.

Dacă totul a decurs cu succes, vă va apărea mesajul „Pagina X a fost mutată la Y”. Puteţi deschide noua pagină apăsându-i legătura.

Încercaţi să nu folosiţi această unealtă decât în caz de absolută necesitate.

5. Ştergerea unui articol

Dacă consideraţi că un articol nu este conţinut demn de enciclopedie sau dacă aveţi doar un test, introduceţi la începutul paginii {{şterge|MOTIVUL}}

 

Acestea fiind spuse, vă doresc să vă bucuraţi de Wikipedia şi să deveniţi colaborator la creşterea ei. Pentru a ajunge la „o lume în care oricine are acces la toate cunoştinţele umane”.


Pagini: 1 2 3

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    O aplicatie a unei universitati din Germania permite ca articolele de pe Wikipedia sa fie convertite in podcast-uri si fisiere MP3 si apoi ascultate. Site-ul este accesibil in mai multe limbi de circulatie internationala aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *