CMS – În loc de introducere


A fost o vreme când pentru a-ţi face un sit trebuia să ştii HTML. Apoi au apărut editoarele WYSIWYG (What You See Is What You Get), care eliminau nevoia de a ştii HTML (nu complet, dacă ai oarecare pretenţii). Dar lucrurile erau prea statice, aşa că au apărut diverse limbaje care să dea dinamicitate paginilor. S-au impus în special PHP (gratuit) şi ASP (de la Microsoft). Dar stăpânirea lor presupune unele cunoştinţe de programare. Iată însă că li s-a găsit naşul şi lor: sunt aplicaţiile web care îţi pot construi situri în PHP de exemplu, fără neapărat să cunoşti programarea în PHP. Istoria ne spune că începând din 1995 s-a vorbit despre primele Content Management System (Sisteme de Management al Conţinutului – unui sit), în ultimii ani cunoscând o veritabilă explozie, mai ales în formula câştigătoare PHP & MySQL, „temelia” majorităţii CMS.

Concret, CMS-urile sunt „pachete” prin care îţi poţi „instala” un sit. Paralela nu este întâmplătoare. CMS-urile sunt de regulă nişte arhive de fişiere (zip, rar, altele), pe care le descarci de pe situl producătorului şi despachetat le transferi (prin FTP de preferinţă) într-un spaţiu pe un server. Apelând apoi adresa web a locului unde ai pus arhiva vei fi întâmpinat – tot de regulă – de o pagină în care ţi se spune că CMS-ul nu este instalat, oferind un link pentru a începe procesul de instalare. Acesta durează de regulă câteva minute, după care situl este funcţional! Nu este minunat să ai un sit în câteva minute? Ei, nu este chiar aşa. În primul rând că alegerea CMS-ului potrivit poate dura (în funcţie de experienţă) de la câteva luni la câteva ore; apoi upload-ul fişierelor pachetului CMS poate dura ceva vreme, fiind de regulă vorba de sute de fişiere; în fine, odată instalat ai practic doar un schelet de sit, fără conţinut. Înainte de a începe popularea cu informaţie a sitului vine etapa mai chinuitoare sau nu în funcţie de pretenţii: adaptarea interfeţei la nevoile sitului.

Pasul 1: alegerea CMS în funcţie de cerinţele sitului şi de posibilităţile serverului unde găzduiţi situl

Pasul 2: descărcarea pachetului, dezarhivarea lui şi publicarea fişierelor

Pasul 3: instalarea prin urmarea unor paşi pe web, pornind de regulă de la pagina index.php

Pasul 4: configurarea interfeţei, instalarea pluginurilor şi alte ajustări necesare pentru a corespunde sitului dorit

Pasul 5: publicarea materialelor, cadrul fiind deja pregătit!

Dacă este atât de lungă calea spre un sit realizat cu CMS… de ce nu înapoi la HTML? În primul rând că paşii de mai sus pot dura o zi dacă ştiţi exact ce doriţi. În al doilea rând, avantajele se resimt pe termen lung. Să vedem în continuare o „reclamă” mai concretă la CMS-uri.


Pagini: 1 2 3

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *