Prea multe extensii strică… pofta de Firefox


Cu o comunitate atât de mare şi de lucrativă, Firefox se bucură de tone de pluginuri, multe extraordinar de folositoare. Se instalează rapid şi îţi uşurează viaţa (pe web): cum să nu le adori? Şi totuşi, ca orice exces, şi cel de pluginuri strică. Există două probleme majore: incompatibilitatea între unele pluginuri (un fenomen destul de rar totuşi) şi „scurgerile” de memorie, însemnând în principiu faptul că Firefox va mânca tot mai multă şi mai multă memorie, după cum trec orele de utilizare. Această din urmă problemă se poate rezolva închizând şi repornind navigatorul să zicem după vreo oră, dar rămâne totuşi un inconvenient.

Dacă vi se pare că Firefox consumă multă memorie… ei bine, acesta este Firefox! (Personal este treaba care îmi displace cel mai mult la Firefox.) Dar verificaţi dacă nu cumva unele pluginuri nu fac situaţia mai urâtă decât ar fi natural: încercaţi prin eliminare succesivă să vedeţi dacă puteţi constata o îmbunătăţire – dacă da, probabil aţi găsit un vinovat. Mai există însă o soluţie, o pagină de „prevenţie”:

kb.mozillazine.org/Problematic_extensions

Dacă vizitaţi această pagină veţi găsi un tabel în care sunt enumerate extensiile problematice de la Firefox. De acolo aflaţi că FlashGot nu se împacă cu Filterset G; că Fasterfox de fapt blochează sau încetineşte Firefox; că ForecastFox mănâncă memorie peste măsură ş.a.m.d. De apreciat la pagină că indică versiunea de plugin la care sunt probleme. Dacă scrie „All” mai bine renunţaţi la plugin, dar dacă este indicată o versiune inferioară celei de acum… mai aveţi o şansă să îl folosiţi, dacă îl actualizaţi.

Închei aici invitându-vă la moderaţie cu pluginurile şi oferindu-vă o captură cu extensiile mele: am multe instalate, dar tot multe din ele zac pe gri până când nu îmi este chiar necesar să le folosesc. Din păcate activarea (enable) sau dezactivarea (disable) unui plugin cere restartul Firefox-ului, dar tot este mai bine decât să le ţii pe toate active şi navigatorul să crape sau computerul să aibă viteza melcului. La urma urmelor extensiile au fost gândite să ne fie de ajutor, nu?

Extensiile Firefox


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *