Cum găsim fluxurile RSS?


Fluxurile RSS devin tot mai la modă, fără îndoială. Un sprijin puternic îl oferă CMS-urile, care întotdeauna includ şi opţiuni RSS pentru conţinut. Cu toate acestea, fluxurile RSS rămân cumva neintruzive, modeste pe pagină, ba uneori invizibile. De aceea cred că este îndreptăţită întrebarea: cum găsim fluxurile RSS? În principiu există trei moduri. Să le vedem pe rând.

1. Căutaţi o iconiţă grafică de genul celor de mai jos.

RSS RSS XML RSS

De regulă iconiţele care indică fluxurile RSS sunt portocalii (există şi excepţii, vedeţi mai sus), şi au textul RSS sau XML (denotând tehnologia de scriere). Micile imagini sunt clickabile, dar nu pentru a da click pe ele :). În timp ce multe navigatoare se vor descurca să vă arate ceva dacă daţi click pe ele, scopul legăturilor (linkurilor) este să le copiaţi. De aceea daţi click dreapta şi căutaţi Copy Link Location sau Copy Shortcut, în funcţie de ce navigator folosiţi. Apoi legătura copiată în clipboard o lipiţi (paste) în cititorul RSS favorit sau în pagina web de fluxuri RSS (de asemenea în Firefox puteţi să adăugaţi RSS în Bookmarks Toolbar pentru un acces rapid).

2. Fiţi atenţi la indicaţiile navigatorului (browser-ului).

Navigatoarele moderne includ toate detecţia fluxurilor RSS. În Firefox de exemplu uitaţi-vă la bara de adrese, la capătul din dreapta. În Maxthon priviţi la statusbar după o iconiţă portocalie.

Firefox Maxthon

Şi Internet Explorer 7 detectează fluxurile RSS. Veţi vedea o iconiţă (modelul 2 din cele 4 exemplificate la început) care este gri la siturile fără fluxuri RSS şi portocalie la situri ce oferă conţinut RSS. Dând click pe simbolurile de detectare RSS din navigatoare veţi putea subscrie la fluxul RSS în modul propriu oferit de navigator. Există însă o problemă: detecţiile fluxurilor RSS se fac prin „consultarea” secţiunii head a paginilor sitului, şi din păcate nu toţi dezvoltatorii de situri sunt atenţi la aceasta. De aceea vor fi şi situri care oferă RSS, dar fluxul nu este detectat de navigator nefiind indicat în antetul HTML al paginii. De aceea combinaţi detecţia automată cu căutarea umană în pagină a simbolurilor portocalii (de regulă) pentru RSS.

3. Directoare de fluxuri RSS.

O a treia variantă este căutarea de directoare de fluxuri RSS. Această variantă nu este încă foarte bine dezvoltată, neexistând (încă) prea multe. Un astfel de director am găsit de exemplu aici. Probabil în timp, asemenea directoarelor de programe, directoarelor de situri, ş.a. vor apăra tot mai multe directoare de RSS. Până atunci însă Cnet.ro are o selecţie de fluxuri RSS pe care vi le propune.

.

Vezi şi articolele:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *