Aţi încercat Opera?


Ieri a apărut versiunea 9.01 a navigatorului Opera. După cum puteţi citi aici, noua versiune aduce diferite (mici) îmbunătăţiri şi reparaţii, fiind recomandat să faceţi upgrade-ul dacă folosiţi actualmente 9.0. După ce ani mulţi a fost un program comercial, sau „gratuit” contra afişării unei reclame în navigator, navigatorul Opera este de anul trecut freeware. Aceasta se întâmpla prin septembrie, când Opera era la versiunea 8.5 iar Firefox se apropia de 1.5 (purtătorul de cuvânt declara însă atunci că trecerea programului în categoria gratuite nu are nimic de-a face cu succesul navigatorului de la Mozilla). Opera figurează şi în directorul nostru de programe.
Opera

Prin ce se distinge Opera? Navigarea cu taburi cu siguranţă nu mai distinge nici un browser (până şi Internet Explorer, versiunile beta, au această facilitate). La capitolul funcţionalitate Opera are cam tot ceea ce şi-ar dori un navigator pe web, chiar şi unul pretenţios. Poate cel mai mult Opera pare lucrat la capitolul interfaţă, dar dincolo de design este un navigator stabil şi sigur. De apreciat faptul că ceea ce alte navigatoare au prin extensii sau pluginuri, Opera are inclus din start. Mai mult, vă scuteşte şi de instalarea altor aplicaţii, navigatorul Opera putând acţiona în acelaşi timp şi ca client de email, dar şi ca client pentru torrente. Întorcându-ne însă la facilităţile navigatorului, am aflat astăzi despre o pagină utilă celor care actualmente folosesc Firefox şi care, cel puţin din când în când, ar dori să folosească şi Opera, dar simţindu-se cât mai acasă. Pagina lui Rijk van Geijtenbeek oferă o listă de extensii ale Firefox şi informaţii despre existenţa sau nu a ceva similar la Opera. Veţi vedea de acolo că în timp ce în Firefox ai nevoie de extensii precum Mouse Gestures sau All-in-One Gestures, în Opera respectivele funcţiuni sunt incluse din start în program; că, asemenea lui Firefox, şi Opera are un plugin care să permită încărcarea unei pagini în IE; ş.a.m.d.

La final aş vrea să atrag atenţia la ceva legat de Opera, dar nu de navigator în sine. La adresa my.opera.com/community/ veţi găsi comunitatea Opera. Chiar şi fără să fiţi fan Opera vă puteţi alătura acestei comunităţi: printr-o înscriere gratuită puteţi avea un sit de 300MB (!!!) în special pentru blog şi fotografii, dar utilizările pot varia după imaginaţie. Un spaţiu de 300MB pentru un sit personal? Uau… Oferta sună bine, iar instrumentele puse la dispoziţia membrilor sunt tot mai variate şi mai complexe. În 10 minute poţi avea un sit personal cu gândurile tale şi cu fotografii de la ultima excursie.

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. dragos.iulian spune:

  remarc viteza de incarcare la startup (mult superioara Firefox sau IE) si noile widget-uri 🙂
  Deasemenea, se pare ca modul de randare al paginii a fost mult imbunatatit (acolo unde Opera 8 sau inferior afisa gresit, acum este ok)
  Iar daca vreti sa configurati direct, scrieti in address bar „opera: config”. Vor apare toate optiunile pe care altfel le-ati fi gasit in meniuri.
  Si da, la instalare se pare ca a copiat (inteligent dealtfel) toate bookmarkurile din Firefox.
  Deja ma gandesc serios sa-l folosesc in mod curent 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *