Un meniu New mai puţin stufos


Cu instalarea a tot mai multe programe, opţiunea New din meniul contextual (care se obţine cu click dreapta în Windows Explorer sau pe Desktop) devine tot mai încărcată, ajungând să solicite secunde până la afişare. Probabil şi pentru Dvs multe sunt inutile. Eu de exemplu folosesc opţiunea New atunci când doresc să creez rapid un fişier TXT. Dar niciodată nu am creat un fişier PowerPoint sau o arhivă Rar pornind de aici. Cum s-ar putea reduce acest meniu eventual la strictul necesar?

Prea stufos

Umblând prin regiştri! Deşi paşii următori sunt siguri, dacă îi respectaţi cu atenţie, există riscuri, mai ales dacă nu aţi mai lucrat până acum cu regiştri. Procedaţi deci cu atenţie! Daţi click pe butonul Start şi alegeţi Run. Acolo scrieţi regedit şi daţi enter (instrucţiunile sunt pentru Windows XP, probabil merg şi pentru alte versiuni). Să spunem că dorim să eliminăm din (sub)meniul New opţiunea Microsoft PowerPoint Presentation. Pentru aceasta în aplicaţia tocmai lansată, Registry Editor, apăsaţi CTRL+F şi scrieţi .ppt şi daţi enter. Veţi fi conduşi (verificaţi) la My Computer\HKEY_CLASSES_ROOT\.ppt (dacă nu, daţi F3 până ajungeţi acolo). În structura arborescentă veţi vedea un nod ShellNew, responsabil de apariţia opţiunii pentru PowerPoint în meniul New.

Registry EditorDe siguranţă vom face acum o copie a acestor informaţii. Daţi click dreapta pe nodul .ppt şi alegeţi Export. Salvaţi fişierul de siguranţă de exemplu cu numele registri-ppt. În caz că ceva merge prost puteţi oricând să apelaţi din meniul aplicaţiei Registry Editor File, Import şi selectând respectivul fişier. După exportarea de siguranţă a informaţiilor despre extensia .ppt puteţi şterge nodul ShellNew (daţi click pe el şi apoi apăsaţi tasta delete). Repetaţi procesul pentru toate extensiile pe care nu le mai doriţi prezente în meniul New. Dacă vă întoarceţi în Windows Explorer şi daţi click dreapta şi alegeţi New… meniul va fi redus la esenţial! (Atenţie, de regulă la a doua afişare se actualizează informaţiile după regiştri.)

Dar poate nu ştiţi extensia asociată unei aplicaţii. De exemplu după ce mi-am instalat OpenOffice în meniul New îmi apare Open Document Drawing (şi altele din „familie”). Ce extensie trebuie să caut? Aflăm simplu apelând din meniul New respectiva opţiune. În directorul curent din Windows Explorer va apare un nou fişier: New OpenDocument Drawing.odg. Am aflat deci extensia: .odg. Similar putem afla extensiile pentru toate opţiunile din meniul New, pentru a elimina cele inutile.

Aţi folosit vreodată Briefcase din acelaşi meniu? Eu nu. Căutând Briefcase în regiştri (şi făcând apoi o copie de siguranţă) puteţi şterge întreg nodul pentru a-l elimina din meniul New. Puteţi şi adăuga – nu doar şterge – elemente în meniul New, la extensia dorită adăugând o nouă cheie ShellNew în care să creaţi un nou string REG_SZ cu numele Nullfile.

adaptare după gHacks tech news


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *