Cum să ai parole tari… şi să nu le uiţi!


Astăzi, când fiecare dintre noi avem x conturi de email, y conturi FTP şi suntem înscrişi la z situri (şi se mai pot găsi şi alte contexte), parolele devin o reală problemă. A avea aceeaşi parolă peste tot este deosebit de riscant, în acelaşi timp fiind o practică deosebit de comună. Riscurile apar când un sit unde v-aţi înscris să zicem cu adresa de @yahoo şi cu o parolă identică cea de la contul de email – ca să nu ţineţi minte mai multe – este spart. O parolă unică pentru cele x+y+z conturi este o soluţie simplă dar total nerecomandată. Şi atunci x+y+z parole? Da, aşa este cel mai bine, şi există o serie de programe care vă pot fi de ajutor în memorarea lor, pe calculatorul Dvs, într-un loc sigur. Dar mai există o soluţie pe care aş dori să v-o împărtăşesc, nu înainte însă de a vorbi puţin despre „tăria” parolelor.

Ce alegeţi de regulă pentru parolele Dvs? Foarte mulţi îşi pun numele soţiei, copilului, data naşterii sau a căsătoriei, ori alte informaţii uşor de intuit. În liceu am fost învăţaţi o „şmecherie”: complicarea acestor parole. De exemplu dacă pe soţia Dvs o cheamă Cristina, în locul parolei cristina folosiţi cr1st1na. Dacă o cheamă Corina folosiţi c0r1na. Regula este simplă: înlocuiţi litera i cu cifra 1 (unu), iar litera o cu cifra 0 (zero). Pentru a „zăpăci” şi mai mult parola, mai adăugaţi un grup de cifre, la început sau la sfârşit: 123c0rina sau c0rina02468. Să vedem cât de tari sunt astfel de parole. Un instrument de măsurare a tăriei îl oferă Microsoft (desigur, pe net găsiţi mai multe, noi ne-am oprit la acesta).

www.microsoft.com/athome/security/privacy/password_checker.mspx

Dacă verificăm parola cristina vom afla că este slabă.

Parola

Dacă vom scrie însă cr1st1na parola va deveni deja medie.

Parola

Desigur, metoda înlocuirii unor litere cu cifre asemănătoare este atât de veche (am urmat liceul de informatică acum mai bine de 10 ani) încât nu este foarte sigură. Tot atunci ne-a mai fost recomandată o metodă: cea a propoziţiei transformată în parolă. Trebuie să fie desigur o propoziţie pe care să v-o amintiţi. De exemplu „Eu locuiesc pe strada Tazlău” (este adevărat) poate deveni parolă luând prima literă: elpst, sau mai bine primele două litere: eulopestta. Destul de greu de desluşit ce ar ascunde în spate o astfel de parolă. Inversaţi-o de exemplu (tsple sau attsepolue) şi adăugaţi-i nişte cifre cu semnificaţie pentru Dvs (at1ts9ep7ol5ue).

Cu cât parola conţine mai multe caractere, cu atât mai bine. Microsoft spune că o parolă cu 15 caractere este de 33.000 de ori mai puternică decât una de 8 caractere. Se recomandă de asemenea să folosiţi nu doar litere şi cifre, ci şi semne de punctuaţie (de regulă suportate în parole, dar nu întotdeauna – va trebui să verificaţi). Pe net găsiţi multe alte sfaturi pentru o parolă bună. Vă recomand şi eu una: loviţi tastele la întâmplare. Uitaţi ce parolă obţin eu de exemplu: 9sj27fdJmF47hs72Ge7x. Dacă o verificaţi pe pagina Microsoft indicată mai sus veţi vedea că este apreciată ca fiind BEST (adică foarte bună).

Când pot fi utile astfel de parole, generate aleator (cu un program sau alegând taste la întâmplare)? La toate siturile la care vedeţi că există sistemul „Aţi uitat parola?” / „Forgot your password?”. Astăzi aproape toate siturile au astfel de sisteme. De ce să vă preocupaţi să memoraţi parola dacă respectivul sit vă permite să fiţi recunoscut automat (presupunând că folosiţi un calculator personal, nu public) şi deci nu aveţi nevoie să vă introduceţi datele de fiecare dată? În cazuri de extremă urgenţă (aţi şters cookie-urile sau aţi reinstalat sistemul de operare) puteţi obţine o nouă parolă, generată (aleator! deci e bună) chiar de sit (vă va fi trimisă în contul de email cu care v-aţi înscris).

Buuun. Aceasta a fost doar introducerea. Întrebarea/exclamaţie din titlu era: Cum să ai parole tari? şi totuşi să nu le uiţi! Există o metodă „tare” şi uşoară. O dezvăluim în pagina următoare.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. nelu spune:

    Multumesc, de azi inainte voi avea parole tari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *