Cum să ai parole tari… şi să nu le uiţi!


Să recapitulăm obiectivul: dorim să avem parole independente pentru diferitele conturi (email, ftp, sit), şi nu orice parole, ci parole tari, dar în acelaşi timp vrem să le şi putem uşor folosi. Nu spun „uşor memora” pentru că atunci nu am putea să vorbim de parole tari. Soluţia ne-o oferă un sit-instrument deosebit de util: PasswordChart.com. Este unul dintre cele mai mici situri pe care le-am văzut vreodată, având doar două pagini: prima, incluzând funcţionalitatea despre care vom vorbi, şi o a doua cu explicaţii despre utilizarea serviciului. Nu, nu trebuie să vă înscrieţi. Practic totul se rezolvă în câteva secunde din acea primă pagină.

Ideea este simplă (şi eficientă). Ea porneşte din nou de la alegerea unei propoziţii care să aibă semnificaţie pentru Dvs şi pe care categoric să v-o amintiţi. Fiind vorba de o propoziţie, nu de un cod, cu siguranţă nu este prea greu să o memoraţi. Exemple: „Echipa mea favorită este Steaua” sau „Imi place berea Ursus” sau „Am incalecat pe-o sea si v-am spus povestea asa”… Este, repet, esential să v-o amintiţi exact. Să luăm ultima propoziţie sugerată: scrieţi-o sub indicaţia „Enter a phrase to create the password chart”. Marcaţi apoi opţiunea „Include numbers?” Propoziţia va genera pe situl amintit un tabel de criptare. Acum scrieţi sub indicaţia „Enter a password to convert using the chart” ce cuvânt doriţi. Mergând pe linia exemplelor de mai sus, am scris cristina. Rezultatul este parola 39j4XfwR4XC4dw76, pe care Microsoft o evaluează de asemenea ca fiind BEST.

Chart

Concluzia? Dacă vă alegeţi o propoziţie pe care doar Dvs să o ştiţi (nu motoul public al vieţii Dvs nici altceva identificabil) puteţi să generaţi uşor parole pe care le puteţi oricând reafla vizitând situl PasswordChart.com. Dacă vă este teamă că situl va dispărea, atunci tipăriţi tabelul cu pricina, păstraţi-l la loc sigur, şi pe baza lui veţi putea reconstitui oricând parolele. Dacă vreţi să vă fie viaţa mai simplă şi sunteţi sigur că propoziţia aleasă nu o cunoaşte nimeni, puteţi cripta cuvântul yahoo.com pentru adresa de email de la yahoo.com, softpedia.com pentru contul de pe softpedia.com, ş.a.m.d. Aşa practic nu trebuie să memoraţi decât propoziţia cheie, pe care o veţi combina cu domeniul unde folosiţi parola.

Nu uitaţi: dacă cineva v-a spart vreun cont şi aţi folosit vreo metodă indicată în acest material, noi nu putem fi făcuţi vinovaţi! 😉


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. nelu spune:

    Multumesc, de azi inainte voi avea parole tari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *