Picasa 2.5, beta, dar ce beta!


Vinerea trecută Google a lansat o a doua versiune Beta 3 la Picasa. O puteţi descărca de aici. Dacă sunteţi nerăbdători să testaţi această versiune beta atenţie: nu este disponibilă în română, ci doar în engleză. Dacă aşa ceva nu vă deranjează, atunci merită să vă instalaţi acest beta care aduce unele noutăţi remarcabile. Evoluţia beta-ului este prezentată de Google în această pagină.

PicasaUna dintre îmbunătăţiri este la capitolul screensaver. Acesta era până acum mai mult decât banal. Acum veţi observa în banda din stânga existenţa a două liste: Albums şi Folders. În Albums sunt predefinite Screensaver şi Starred Photo. Puteţi trage de exemplu fotografiile dorite cu mouse-ul peste Screensaver, sau adăuga cu click dreapta, Add to Album -> Screensaver. Puteţi testa oricând screensaverul din meniul Tools. Imaginile selectate pot fi afişate într-un colaj dinamic, interesant, care începe (de, auto-reclama!) cu logoul Google. Există, în sfârşit, ceva de setat la screensaver (vedeţi singuri opţiunile, care sperăm să devină mai bogate).

O altă îmbunătăţire considerabilă o reprezintă motorul de căutare al aplicaţiei. Cu un click puteţi ca din zecile (sutele? miile?) de fotografii să selectaţi doar cele notate cu stea, sau filmele, sau cele publicate deja). Tot cu mouse-ul puteţi reduce fotografiile la cele din ultimele 6 luni sau din ultimele 7 zile. Mai nou puteţi şi aplica filtre de culoare. Scrieţi de exemplu în căsuţa de căutare color:green şi veţi avea automat o selecţie a fotografiilor în care predomină culoarea verde.

Picasa

Noutăţile nu se opresc aici. În meniul Tools veţi sesiza două opţiuni în premieră: Geotag şi Experimental.

PicasaPentru Geotag trebuie să aveţi instalat Google Earth (nu îl am, deci nu pot comenta această facilitate). La sectorul Experimental veţi găsi ceva mult aşteptat de cei care îşi exportă fotografiile în albume pentru web cu Picasa: publicarea cu FTP. Până acum Picasa părea că se îneacă prosteşte la mal: acum a prins curaj, dar, cel puţin în cazul meu, opţiunea de publicare prin FTP s-a dovedit inutilizabilă. Ei, este beta aşa că suntem înţelegători. Poate în cazul Dvs va merge, iar dacă nu, o următoare versiune va corecta situaţia.

Drumul acestui beta cred că se apropie de final. Programul se dovedeşte stabil iar producătorii au făcut într-adevăr paşi considerabili. Mai rămâne să finiseze pe ici pe colo şi în curând vom avea un Picasa 2.5 Final. După care o luăm de la capăt cu Picasa 3.0 Beta… 🙂

PS: Nu reţin dacă posibilitatea publicării din Picasa în albumele Picasa Web Albums exista şi înainte de 2.5 beta, dar oricum această facilitate funcţionează excepţional. Păcat de limitarea de 250MB. Probabil pentru unii (mulţi? puţini?) este de ajuns. Eu aştept o creştere eventual la 1GB înainte de a-mi încredinţa fotografiile spaţiului Google.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. Sunt adevarati google astia 🙂 … sper ca aceasta versiune sa nu-mi mai „bage pe gat” toate fotografiile in program deoarece imi umple spatiul pe HDD in mod nedorit.

  2. radu.capan spune:

    Nici o versiune nu cred ca a bagat pe gat fotografii. Intr-adevar, la inceput el sugereaza niste directoare (Desktop, My Pictures), dar totul este sub controlul utilizatorului. Vezi Tools -> Folder Manager (nu stiu cum scrie in varianta in romana). Acolo poti indica in ce directoare sa nu ‘priveasca’ niciodata (x rosu), doar o data (bifat), sau de fiecare data cand sunt modificari (ochi). Succes!

  3. jtoth spune:

    Am instalat Picasa 2 de mai multe luni. Mi-a folosit la formarea unor colaje. Imediat dupa instalare, mi-a „scanat” toate albumele foto. Insa de atunci nu a mai actualizat directoarele sale cu noile mele fotografii. Nu am gasit cauza. Insa dupa citirea articolului de mai sus astept cu nerabdare versiunea finala 2.5!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *