Sfaturi pentru o navigare şi căutare rapidă


… şi să vorbim de căutări mai îndeaproape. Din nou Firefox şi Opera au ceva special. Dacă tot vă aflaţi pe situl nostru, daţi click dreapta în câmpul de căutare din partea sus-dreapta a paginii. Dacă sunteţi în Firefox veţi găsi o opţiune Adaugă un cuvânt cheie pentru căutare sau Add a keyword for this search. În Opera veţi găsi Create search. Să zicem că, în FF, aţi scris ca mai jos (similar şi în Opera).

Firefox

Şi? Acum vine frumuseţea. Daţi din nou F6 sau cu mouse-ul poziţionaţi-vă în bara de adrese şi scrieţi să zicem „cc thunderbird” (într-un alt tab, ca articolul acesta să vă rămână spre lectură). Da! vi se va deschide situl CNet.ro cu căutarea pentru „thunderbird”! Gândiţi-vă la „reducerea” făcută: dintr-o singură mişcare aţi făcut o căutare fără să deschideţi înainte situl. Eu mi-am definit de exemplu „imdb” pentru căutarea pe situl IMDB.com (atenţie, un cuvânt cheie nu pentru situl IMDB, ci pentru căutarea în IMDB). Dacă vreau să caut informaţii despre filmul „Monster House”, nu intru pe IMDB şi caut: scriu direct în bara de adrese „imdb monster house”.

Dacă faceţi frecvent căutări într-un anume sit, gândiţi-vă serios la avantajul definirii unor cuvinte cheie pentru căutări (g pentru Google, y pentru Yahoo, c pentru Catholica ş.a.m.d.) În Opera mi-a plăcut că indică din start dacă un anume cuvânt cheie este deja folosit.

În fine, înainte de a încheia aş mai spune ceva despre căutare, dar acum despre căutarea în pagină. Firefox este celebru pentru simplitatea căutării în pagină: ajunge să scrii, şi textul scris este căutat în pagină (desigur, dacă nu sunteţi într-un control input sau textarea – daţi un click în pagină pentru a fi sigur). Această facilitate Firefox poate fi extinsă (prin activare însă cu o anumită combinaţie de taste) la Internet Explorer şi cam la orice aplicaţie datorită micuţului şi inteligentului HandyFind. Dar, şi aici vroiam să spun, şi Opera permite find as you type: tot ce trebuie este să tastaţi „.” (punct) şi apoi să scrieţi ce doriţi să căutaţi. Simplu, nu?
Acestea fiind spuse… vă doresc navigare şi căutare plăcută!


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *