WordPress 2.0.5 – Ronan


Sâmbătă WordPress a mai crescut puţin, de la 2.0.4 la 2.0.5. Noua versiune are numele de cod Ronan, după numele copilului unuia dintre dezvoltatorii acestui CMS. Anunţul făcut de WordPress dă de înţeles că noua versiune nu aduce schimbări radicale, dar are oricum aproximativ 50 de corecţii ale codului, şi de aceea este indicat să faceţi upgrade-ul. Pentru aceasta trebuie să urmaţi paşii:

– descărcaţi arhiva zip

– o dezarhivaţi local

– copiaţi de pe server wp-admin şi wp-includes, plus toate fişierele din rădăcină (acest pas este mai mult de siguranţă)

– publicaţi wp-admin, wp-includes şi fişierele din rădăcina arhivei zip (wp-content şi wp-config.php rămân neatinse)

– când veţi intra în secţiunea de administrare vi se va cere upgrade-ul: un click şi gata!

Şi acum o veste bună foarte bună: avem din nou traducerea în limba română a interfeţei WordPress! Firma Kenno Media a lansat la sfârşitul acestei luni situl WordPress.ro, care pentru moment este foarte gol, dar conţine totuşi ceva esenţial: fişierul ro.mo care vă permite să aveţi interfaţa WordPress în română. Atenţie: este vorba în esenţă de back-end (de partea de administrare), nu de front-end (ceea ce văd vizitatorii), unde trebuie Dvs să mai traduceţi pe ici pe colo în fişierele temei pentru a avea WP în română. Cum folosiţi fişierul ro.mo? În wp-includes creaţi directorul languages (dacă nu există deja). În el salvaţi fişierul ro.mo. Mergeţi apoi şi editaţi wp-config.php din rădăcina blogului. Veţi găsi o linie în care scrie define (‘WPLANG’, ”); – modificaţi-o să fie define (‘WPLANG’, ‘ro’); şi gata!

Am făcut la sfârşitul săptămânii trecute actualizarea la 2.0.5 la câteva situri şi în toate cazurile lucrurile au mers ca unse, inclusiv activarea traducerii în română (fişierul ro.mo este pentru WP 2.0.4 dar merge perfect şi pentru 2.0.5). Nu aveţi de ce să vă temeţi: faceţi upgrade! Şi acum acest material s-ar termina prea rapid dacă aş pune punct aici, permiteţi-mi să vă împărtăşesc câteva din plugin-urile pe care le consider esenţiale. Cum recent am creat www.hosting.cnet.ro am să exemplific cu el.

1. runPHP

Acest plugin este esenţial pentru multe alte pluginuri. Permite ca într-un articol (post) sau într-o pagină (page) să inseraţi cod PHP. Unii veţi spune: nu ştiu PHP, aşa că nu mă interesează! Nu este aşa, veţi vedea mai jos cu un alt plugin. Folosirea la runPHP este simplă. Odată activat, din pagina cu profilul Dvs de utilizator trebuie să activaţi runPHP pentru articolele Dvs. Activarea mai trebuie apoi făcută per articol/pagină.

2. Admin Drop Menus

Un plugin pe care mi l-am dorit de mult timp: transformă meniurile secţiunii de administrare într-un meniu mai uşor de folosit. Imaginea următoare cred că mă scuteşte de explicaţii prea multe.

3. Search Everything

În mod ciudat, dacă aţi făcut un sit cu WordPress, căutarea oferită implicit se face doar în articole (posts) nu şi în pagini. De ce? Nu am reuşit să înţeleg. Oricum, acest plugin rezolvă problema! Mergeţi în Opţiuni, Search Everything şi setaţi unde să se facă procesul de căutare: şi în pagini? şi în comentarii? Această facilitate este atât de esenţială încât mă aştept ca WP să o includă în următoarele versiuni.

4. CountPosts

Ultimul plugin pe care l-aş include între cele esenţiale este CountPosts. Doar fiecare vrea să ştie cum stă cu vizitele! Există însă diverse şi multe variante, aşa că este o problemă de gusturi. Dacă aţi vizitat Hosting.cnet.ro aţi văzut că fiecare pagină are jos un text de genul Lecturi: 15. Evident, indică numărul de lecturi. Îmi place acest plugin pentru că de exemplu nu numără vizitele mele (ale administratorului unui blog). Aceasta înseamnă că cifrele afişate reflectă cu adevărat traficul vizitatorilor. În al doilea rând pluginul este uşor de folosit, trebuind ca în template-ul articolului (de regulă single.php) şi al paginii (de regulă page.php) să introduceţi o linie de cod (furnizată evident, nu trebuie să o ghiciţi). Dacă doriţi să afişaţi numărul total de vizite (de pagini încărcate de fapt), trebuie să inseraţi un alt cod în secţiunea laterală (de regulă sidebar.php). Mai oferă şi posibilitatea includerii unor topuri, precum cel de aici. Pentru aceasta trebuie să inseraţi un alt cod într-o pagină pe care o creaţi Dvs – atenţie, acea pagină trebuie să aibă dreptul de a executa PHP, folosind mai sus amintitul plugin runPHP.

O pagină de top de regulă atrage trafic (evident oamenii sunt interesaţi să citească ce e mai interesant, de regulă reflectat de un top): de aceea în mod normal o pagină de top ajunge în… top. Ceea ce nu este frumos. Vă întrebaţi cum am făcut în pagina „Cele mai citite” să nu apară în top pagina „Cele mai citite”? Simplu. În page.php codul de introdus l-am condiţionat if(!is_page(123)), în loc de 123 trebuind indicat numărul paginii (îl aflaţi mergând la Organizează, Pagini). Simplu. Cu puţină programare şi cu pluginuri inteligente… puteţi face multe.

Am să revin cu alte pluginuri în alte zile de luni.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *