CCleaner – mătura de care aveţi nevoie


Cu siguranţă aveţi o mătură în casă. CCleaner este o mătură virtuală, pentru calculatorul Dvs. Sau un aspirator! De fapt o maşină multifuncţională. Luna aceasta a ajuns la versiunea 1.34.407. Se actualizează destul de des pentru a se alinia noilor aplicaţii sau versiuni de aplicaţii la modă. Să vedem mai concret ce oferă.

Captura de mai sus evidenţiază un prim fapt important pentru mulţi: are interfaţă în limba română! Există patru secţiuni: Curăţire, Probleme, Unelte şi Opţiuni. Apelând la Curăţire veţi face evident curăţenie. După cum puteţi vedea tot din captură, puteţi alege camerele în care să facă curăţenie: unde în Windows, ce parte din care programe. Puteţi opta pentru curăţenie majoră (ca de Paşte şi de Crăciun), dar atenţie că se vor şterge şi informaţii precum lista celor mai recent deschise fişiere în MS Word – nu este ceva vital, dar să nu spuneţi că nu aţi fost prevenit. Citiţi cu atenţie lista şi optaţi pentru formula de curăţenie dorită. Şi apelaţi periodic la CCleaner. Îl găsiţi mereu uşor şi rapid dând click dreapta pe Coşul de Gunoi (Recycle Bin).

Dacă daţi click pe butonul Probleme, CCleaner va analiza dacă sunt probleme. Unde? Din nou, acolo unde alegeţi Dvs (fişiere dll orfane, extensii nefolosite, programe vechi, scurtături…). După ce a găsit problemele (butonul Scanează pentru probleme) apăsaţi butonul Rezolvă problemele selectate. La rezolvare programul vă întreabă dacă doriţi să faceţi o copie de siguranţă a regiştrilor: foarte recomandat să răspundeţi pozitiv invitaţiei, mai ales dacă sunt multe probleme identificate.

Personal folosesc frecvent programul şi pentru a treia activitate a sa, Unelte. Mda, nu am idee de unde acest nume. De la „unelte” puteţi face două lucruri: să dezinstalaţi programe; şi să modificaţi programele ce se lansează deodată cu sistemul de operare. Într-adevăr, Windows are încorporat în Control Panel aplicaţia Add/Remove Programs. Dar în timp ce soluţiei Windows îi trebuie minute în şir să afişeze lista aplicaţiilor instalate, CCleaner se descurcă aproape instantaneu. Şi funcţia de control a programelor care se lansează automat este foarte utilă, pentru că aproape sigur nu aveţi nevoie de toate înşirate acolo.

ATENŢIE: La instalare CCleaner vine cu Yahoo! Toolbar. Dacă aveţi şi folosiţi Yahoo! Toolbar, atunci nu vă deranjează aceasta. Dacă nu doriţi (ca şi mine) Yahoo! Toolbar, nu vă faceţi probleme: în timpul instalării (şi acest proces este în limba română!) veţi putea opta pentru neinstalarea aplicaţiei Yahoo!. Acestea fiind spuse, vă invit să descărcaţi programul şi să îl ţineţi mereu la îndemână. Ca şi mătura de lângă chiuvetă (sau de după uşa de la bucătărie… sau de la cămară… sau de unde o fi ea).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. Pop spune:

  E practic… e OK.
  E binevenit!

 2. genu spune:

  E un program foarte util!

 3. Gabriel spune:

  Da ! Este foarte util mai ales acuma ca am probleme cu PC-ul si merge in suturi este foarte binevenit in PC-ul meu 😉

 4. Incognito spune:

  Este un program destul de bun. Sa aveti grija cand il copiati sau cand copiati orice fel de program, sa-l scanati pentru ca se poate sa fie infectat.

 5. jürgen.toth spune:

  Tot portabil şi cu (aproximativ) aceleaşi funcţionalităţi este şi BleachBit: http://bleachbit.sourceforge.net/

 6. Ciprian spune:

  La ce foloseste?

 7. radu.capan spune:

  Pe langa cele descrise in articolul pe care EVIDENT nu l-ati citit, CCleaner matura, spala, gateste, merge la serviciu si face totul pentru cei prea lenesi sa faca ei insisi.

 8. Skinnerul spune:

  Am instalat azi, imi tot venea o eroare explorer.exe cand deschideam Dropbox sau o melodie in Windows Media Player. Am scanat si am sters tot ce mi-o cerut, acuma nu mai am eroarea. Super tare man.

 9. Bogdan spune:

  Elimina si virusii?

 10. radu.capan spune:

  Nu, nu e antivirus.

 11. Danut spune:

  Salut! Am folosit si eu CCleaner-ul, pt ca mi mergea foarte greu laptopul, dar nu stiu ce a putut sterge ca dintr-o data mi-a picat netul. I-am dat un restart dar nu mai am imagine. Porneste, se aprind ledurile, dar nu am imagine. HP pavilion G6 …


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *