Drumul spre un site web


V-aţi întrebat vreodată care este drumul de la calculatorul dumneavoastră la un site web oarecare?

Dacă da şi nu ştiţi cum se face atunci aţi ajuns bine, dacă ştiţi poate aflaţi ceva nou (a se vedea rubrica „ştiaţi că” de la sfârşitul articolului), dacă nu v-aţi întrebat vă puteţi întreba acum. Acest drum poate ajuta de asemenea şi tehnic pentru a afla unde şi dacă este o problemaă cu un site. Este jos site-ul propriu-zis sau undeva s-a stricat conexiunea (legătura, reţeaua) ?

Pentru a începe, dacă folosiţi Windows XP mergeţi în Start -> Run… şi scrieţi la câmpul Open trei litere: cmd. Se va deschide o fereastră nouă cu un commander. Dacă nu folosiţi Windows XP, ci o versiune anterioară mergeţi în Start -> Programs şi alegeţi MS-DOS Prompt. Acum scrieţi tracert www.site-ul_dorit.ro şi vedeţi rezultatul.

Există mai multe variante de rezultate. Cea mai fericită este atunci când totul merge bine (atât serverele interconectate, cât şi serverul pe care se află găzduit domeniul căutat şi atunci vă vor fi returnate un număr de maxim 30 de rezultate de forma:

1 x ms y ms z ms numele-serverului-sau-IP-212.146.68.102.cj.firma.ro [212.146.68.102]

unde x, y şi z sunt numărul de milisecunde necesare pentru contactarea şi răspunsul din partea respectivului server.

În acest mod puteţi afla drumul de la dumneavoastră la serverul pe care este găzduit site-ul căutat. Spre exemplu, de la mine la Yahoo! drumul merge de la Cluj-Napoca la reţeaua metropolitană europeană ân care intră pe la Bucureşti apoi continuă prin Germania, Franţa, Statele Unite ale Americii apoi intră la un server de schimb din care intră în datacenter-ul Yahoo!, iar de acolo la serverul motorului de căutare.

În cazul în care veţi primi rezultate de forma

1 * * z ms numele-serverului-sau-IP-212.146.68.102.cj.firma.ro [212.146.68.102]

înseamnă că serverul respectiv nu funcţionează la capacitate maximă, fapt pentru care returnează time out.

Cu cât numărul de milisecunde este mai mare cu atât serverul răspunde mai greu.

Dacă primiţi rezultate de forma

1 * * *

atunci conexiunea se blochează în acel punct din călătoria ei digitală şi cel mai probabil nu veţi putea trece mai departe până la remedierea defecţiunii şi în consecinţă nici site-ul web căutat nu funcţionează.

Ultima variantă de răspuns prezentat este cel în care fie domeniul căutat nu este activ, fie serverul său este căzut sau nu sunt configurate corect DNS-urile, iar atunci nu se mai face călătoria. În acest caz răspunsul va fi „Unable to find target system name yyy.

Nu uitaţi că după înregistrarea unui domeniu sau în cazul modificărilor la DNS acestea vor fi vizibile în 24-72 de ore publicului larg.

Sfat 😉 Puteţi realiza acelaşi drum şi pentru o adresă IP corectă şi de asemenea puteţi efectua drumul şi sub sistem de operare Linux sau OS X folosind comanda traceroute.

Ştiaţi că…

  • … programul original traceroute a fost scris de Van Jacobson în 1987?
  • … traceroute este folosit cel mai des pentru a afla problemele apărute în reţea?
  • … puteţi folosi acest serviciu şi online în acest caz verificându-se „drumul” făcut de pachetele IP prin reţea de la serverul pe care este instalat serviciul la serverul de destinaţie?
  • … puteţi căuta şi invers (folosind un site din cele prezentate la legături externe): drumul de la un site la dumneavoastră?

Legături externe

  • Mapulator – combină traceroute cu localizarea serverului prin Google Maps
  • BGP4.net Traceroute Wiki – sute de legături spre servicii traceroute
  • VisualRoute – traceroute online, arată legăturile de conexiune şi locaţiile IP pe harta lumii

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *