Office Online – o surpriză plăcută


Microsoft a refăcut subsitul Office Online, care, după cum puteţi vedea mai jos, are o problemă de design, dar doar versiunea în limba română. Iniţial am crezut că este o problemă de redare în Firefox, însă captura de mai jos vă prezintă situl Microsoft încărcat în de-al casei Internet Explorer 7.0. Da, am început ca un cârcotaş, cu critica înainte. De fapt situl este o surpriză plăcută, mai ales pentru cei care s-au săturat ca peste tot să dea de engleză şi iarăşi engleză: Office Online vorbeşte româna şi o vorbeşte bine!

După cum v-aţi dat probabil seama, situl încearcă să „mimeze” aspectul lui Office 2007. Designul este elegant, cu variaţii de culoare după secţiunea în care sunteţi. Bineînţeles, Microsoft vă recomandă să vizitaţi situl folosind Internet Explorer (şi instalându-vă drept urmare cel puţin un control ActiveX). Eu vă recomand să folosiţi Firefox, pentru a evita instalări nedorite.

Dacă folosiţi IE, controlul ActiveX va permite descărcarea şi deschiderea automată a fişierelor din Office Online. Dacă folosiţi Firefox, tot veţi putea descărca, dar sub formă de fişiere cab, pe care de regulă orice program de dezarhivare le ştie deschide, înăuntru găsind apoi fişierele doc sau ppt sau altele, care le-aţi dorit. Dar ce puteţi descărca de pe Office Online? Există o rubrică numită Şabloane, cu următoarele secţiuni: Agende; Diplome; Broşuri; Bugete; Cărţi de vizită; Rapoarte de cheltuieli; Faxuri; Inventare; Facturi; Liste; Procese-verbale; Buletine informative; Planuri; Planificatoare; Programări; Foi de pontaj. Sună bine, nu?

Am descărcat şi eu de exemplu fişierul PowerPoint alăturat. Găsiţi tot felul de şabloane (adică proiecte Office începute, pe care Dvs trebuie să le terminaţi personalizându-le după cum doriţi, cu numele sau culorile dorite), dar am constatat că unele nu funcţionează. Haideţi să privim la partea plină a paharului!

Există apoi o galerie de imagini (numită aici Miniaturi). Dacă memoria mă ajută bine, din ianuarie 2007 parcă, programele noastre Office nu vor mai putea descărca clipart de pe situl Microsoft fără verificarea licenţei (cam ca WGA pentru sistemul de operare).

Un alt motiv de mare bucurie – pentru unii cel puţin – ni-l oferă secţiunea Articole introductive şi Ajutor. Găsiţi de exemplu o serie de cursuri de Word. Unul de exemplu explică modul de inserare a unui cuprins în Word. Repet: materialele sunt în limba română (cu explicaţii clare şi imagini lămuritoare)!

Înainte să închei (deşi se pot spune multe despre Office Online), vreau să mai subliniez elementul de comunitate creat de sit. Utilizatorii pot să publice propriile şabloane, da note, ba chiar şi discuta între ei. Vă recomand să urmăriţi o prezentare în limba engleză, în flash, a noutăţilor de pe Office Online, inclusiv a dimensiunii comunitare.

Microsoft îşi dovedeşte clasa cu acest sit, cu serviciile & fişierele oferte. Păcat că preţurile ne ţin fie departe de MS Office, fie într-o stare… nu tocmai legală.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *