QText – pentru notiţe rapide


Există diverse programe pentru a scrie rapid o notiţă pe calculator, în loc să foloseşti post-it-urile de hârtie. Unele se folosesc de desktop ca de uşa de la frigider, altele funcţionează ca nişte aplicaţii clasice. Eu folosesc de mai multe luni programul QText, pentru că adesea se întâmplă să trebuiască să notez rapid ceva: o adresă găsită, o listă cu lucruri de făcut, un număr de telefon, un email, un citat…

Este ca un Notepad, dar cu taburi. Când l-am testat prima oară am fost nemulţumit de un lucru: aplicaţia nu putea fi deschisă cu o combinaţie de taste, ci doar dând dublu click pe iconiţa din systray. I-am scris autorului şi în câteva zile a apărut o versiune nouă: acum ajunge să apăs CTRL+ALT+N (Dvs desigur vă puteţi defini o altă combinaţie) şi programul se activează, stând la dispoziţia mea pentru a nota ce vreau.

Meniul aplicaţiei este puţin cam ascuns: vedeţi o săgeatră îndreptată în jos în colţul dreapta-sus a aplicaţiei? Dacă daţi click, se va deschide un meniu. La Tools – Options veţi găsi fereastra de configurare a aplicaţiei.

Cea mai importantă este, după mine, opţiunea Hotkey, unde definiţi cu ce combinaţie de taste să se activeze aplicaţia.

La ultima versiune (din acest moment – 1.11) a fost adăugată posibilitatea de a alege culoarea de fundal (implicit albă) şi culoarea textului (implicit negru). Puteţi configura şi tipul de caracter folosit.

Dacă la Exit on Close lăsaţi pe False (recomandat), la închidere aplicaţia ea nu se închide de fapt, rămânând minimizată în systray. De acolo o puteţi închide când doriţi.

Mai este importantă opţiunea Auto-save: numărul indică secundele după care se face automat salvarea notiţelor tocmai scrise. Aceasta înseamnă că Dvs trebuie să notaţi doar, nu să vă faceţi probleme cu salvarea – o va face QText automat după numărul de secunde indicat de Dvs.

Şi un ultim lucru: dacă daţi click pe icoana din systray aveţi o opţiune Calendar, care vă poate fi de asemenea utilă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Pe pagina autorului este o remarca (la sectiunea Download si la descrierea versiunilor), cum ca ar fi nevoie de suport .NET Framework. Nu prea le am cu engleza, de aceea inainte de a instala QText as dori sa lamuresc asta, caci eu nu am instalat suportul si nici nu il doersc.

  2. radu.capan spune:

    Da, cu adevărat, QText are nevoie de .NET Framework (23MB). Am omis să spun aceasta. Cadrul .NET este folosit de zeci de alte aplicaţii, ce depind de el. Deci cine nu îl instalează acum (şi nu poate folosi QText), va trebui probabil să îl instaleze cu altă ocazie, pentru un alt program. Windows XP, din câte ştiu eu, vine din start cu .NET Framework, dar nu ştiu dacă versiunea 2.0 cât cere QText. Probabil cei cu Win XP SP2 au deja .NET 2. Probabil.

  3. jürgen.toth spune:

    Eu am Win XP Home Edition preinstalat cu SP 2, fara .Net Framework. L-am avut instalat, dar l-am dezinstalat, caci nu doresc a avea asa de multe programe instalate. De aceea si renunt la programe care il cer. Din pacate acum si la QText. Insa sunt alternative destule.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *