Weebly – editor online de pagini web


Weebly – Web Creation Made Easy. Procesul continuă: Web 2.0 tinde să înglobeze tot mai multe web-aplicaţii, care până acum erau programe. Weebly se doreşte un editor online de pagini web, care, chiar dacă evident nu are cum să concureze cu Dreamweaver sau cu alte editoare web profesioniste, este totuşi suficient pentru cineva care, fără cunoştinţe HTML, vrea să realizeze un sit mic în termen foarte scurt, fără pretenţii prea mari. Ce înseamnă sit mic? Să spunem 3… 5… 10 pagini. Nu am sesizat vreo limită de acest gen la Weebly, dar pentru un sit cu sute de pagini nu cred că este soluţia indicată. Dacă însă, să presupunem, trebuie să faceţi un sit pentru un eveniment (deci veţi avea o pagină de introducere, două-trei pagini cu programul, o pagină cu câteva fotografii şi alte informaţii minimaliste) atunci Weebly vă poate fi de mare ajutor. Dacă sunteţi pe un calculator pe care nu există nici un editor web (nici măcat Notepad-ul), atunci Weebly poate fi chiar soluţia unică.

Pentru a folosi Weebly trebuie să vă înscrieţi (veţi primi rapid activarea). Apoi puteţi trece la treabă! Dezvoltarea unui sit se face de regulă trăgând cu mouse-ul diversele elemente disponibile (text, imagini, hărţi, clipuri video, fluxuri RSS…) şi apoi particularizându-le. Există şi un coş de gunoi unde puteţi pune elementele de design pe care nu le mai doriţi. Iată cam cum arată „masa” web-aplicaţiei:

De subliniat faptul că Weebly face – lucru inteligent, dar astăzi tot mai comun – separare între conţinut şi design. Ceea ce Dvs scrieţi şi imaginaţi este conţinutul sitului, peste care puteţi să aplicaţi apoi una dintre multele designuri (templates, scheme…) existente. Astfel, conţinutul scris de demonstraţie mai sus, poate arăta efectiv ca sit după cum urmează:

Evident, există multe limitări la dezvoltarea online a unui website. Interesant este că Weebly oferă şi un fel de „hosting” pentru aceste situri (nu ştiu cât de temporar), dar ceea ce este cu adevărat surprinzător este că în orice moment poţi să îţi descarci paginile sub forma unei arhive ZIP! Avantajul? Poţi atunci să intervii pe sit acolo unde Weebly nu oferea acces online (de exemplu footer-ul paginii).

Concluzia mea: un instrument bun, care cu cât se va perfecţiona mai mult cu atât are şansa mai mare să devină utilizabil de tot mai mulţi. Pentru cei care dezvoltă deja situri, cu instrumentele proprii, prezintă interes doar ca „experiment”. Pentru cei care doresc să dezvolte situri şi nu au încă experienţa, Weebly poate fi un fel de „laborator”, tot experimental. Ceea ce nu înseamnă că, teoretic, cineva nu ar putea dezvolta un sit 100% cu Weebly şi pe care să îl şi publice online. De urmărit în paralel cu Google Page Creator.

PS: pe prima pagină a sitului există un videoclip YouTube care doreşte să prezinte facilităţile Weebly, dar din păcate la o calitate cam slabă a imaginii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Dory spune:

    Vreau sa imi fac o pagina net.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *