Task Manager


Îl cunoaşteţi şi îl folosiţi? Treceţi mai departe la alte articole… Pentru cei care însă nu ştiu cu ce se „mănâncă” Task Manager, iată câteva lucruri utile.

În primul rând lansarea ferestrei Task Manager: există mai multe variante. Prima ar fi apăsarea combinaţiei de tastre CTRL+ALT+DELETE. Da, în Windows 9X cu această combinaţie restartaţi calculatorul: în Windows 2000 şi Windows XP veţi avea rapid afişată fereastra Task Manager. De asemenea puteţi apăsa CTRL+SHIFT+ESC: acelaşi rezultat. În fine, puteţi da click pe Task Bar (bara de jos, cu aplicaţii, dar într-un spaţiu liber, nu pe o aplicaţie) şi selectând Task Manager din meniul afişat.

Nu am să trec în revistă nici toate meniurile, nici toate taburile, oprindu-mă doar la ceea ce eu folosesc mai frecvent. De exemplu tabul Applications afişează aplicaţiile lansate şi care apar şi în Task Bar. Diferenţa este că în dreptul lor puteţi vedea starea: Running sau Not responding. Dacă o aplicaţie nu răspunde la comenzi timp îndelungat, selectaţi-o în această fereastră şi daţi click pe butonul End Task. Nu este o închidere elegantă, dar dacă aplicaţia nu răspunde nici cum la alte comenzi, asta e! Dacă doriţi să ştiţi tot ce mişcă (=este lansat) pe computer, mergeţi pe al doilea tab, Processes. Veţi avea o listă lungă, dintre care multe conţinând succesiuni de litere misterioase (svchost.exe, hpqwmi.exe, wmpnscfg.exe…). Dacă vi se pare că unele lucruri nu merg bine pe computerul Dvs, poate ar fi bine să faceţi cunoştinţă cu tot ceea ce este lansat ca proces în memorie. Folosiţi Google pentru a vă documenta, în majoritatea cazurilor găsind explicaţii rapide: este un proces cerut de mouse-ul IBM, de placa video Nvidia ş.a.m.d.). Dar veţi putea găsi şi procese suspecte (folosiţi neapărat – şi – programe de detectare a neplăcutelor ad-ware-uri şi spy-ware-uri). Din Processes mai puteţi afla un lucru util: daţi click pe coloana Mem Usage până se sortează descrescător, având în vârf programul care consumă cea mai multă memorie: dacă are un consum exagerat de memorie este probabil ca aplicaţia să fie cu unele bug-uri – fie căutaţi o versiune mai nouă, cu speranţa că s-au rezolvat între timp problemele, fie căutaţi un program echivalent, dar mai bun gestionar al memoriei.

Puteţi studia şi celelalte taburi, mai puţin relevante pentru un utilizator obişnuit. Eu închei amintind de o singură opţiune din meniu: Shut Down. Când lucrurile o iau razna pe computer şi trebuie să forţez o restartare, adesea dau comanda de acolo, dacă butonul Start nu mai răspunde. În plus acolo sunt şi opţiuni care nu se regăsesc la închiderea clasică din Start -> Turn Off Computer: dacă trebuie doar să mă mut dintr-un birou în altul, prefer să dau Hibernate din meniul Shut Down din Task Manager.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,40 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Louie spune:

  „Da, în Windows 9X cu această combinaţie restartaţi calculatorul”. Nu! In 9x cu aceasta combinatie se lansa un Task Man mai primitiv. A doua apasare a combinatiei restarta computerul 🙂

 2. denisss spune:

  Vai, da mie nu imi merge cand apas ctrl+alt+delete. De unde pot sa il descarc?

 3. cortyn spune:

  Urmeaza pasi:
  a. dute la „Start” -> „Run” -> scrie „Gpedit.msc” apasa enter
  b. dute la „User Configuration” -> „Administrative Templates” -> „System” -> „Ctrl+Alt+Del Options”
  c. in dreapta o sa-ti apara „Remove Task Manager”” dai dublu click pe ea si dai „Disable” sau „Not Configured”.
  d. inchide „Gpedit.msc”
  e. dute la „Start” -> „Run” -> scrie „gpupdate /force” si apasa enter.

  Zimi daca ti-a mers

 4. zeekee spune:

  Eu am incercat sa fac ce a spus cortyn aici dar tot nu imi apare Task manager ca fiind functional… Am Windows Vista Ultimate daca cumva conteaza… si ma rog, nu gasesc Task Manager nicaieri… Vreo idee cum as putea sa il fac sa mearga?

 5. radu.capan spune:

  Scrie în boxa de Run „Task Manager”. Vei vedea „View running processes with Task Manager”. Ăla e… Sau click-dreapta pe bara cu aplicaţii (în mod normal e la baza monitorului) şi alege „Start Task Manager”.

 6. marcel spune:

  Treaba cu Task Manager am avut si eu probleme, nu mai era la locul lui dar acum am rezolvat-o cel mai bine si mai scurt, fara sa ma chinui sa dau run sau ce mai trebuia… Si stiti cum?
  Instalati iarasi Windowsul si va apare exact ce va trebuie. 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *