Yourminis.com


Bătălia pentru pagina de start (homepage) este mare. Dacă vă amintiţi, acum câteva luni parcă Yahoo oferea cafea gratuită (eliberând un cupon tipăribil) dacă – eşti în SUA şi – îţi pui Yahoo! ca pagină de start. Google încearcă să ne convingă să pornim navigarea cu pagina lor, unde îţi pot aranja diferite elemente pentru un acces rapid. Există şi soluţii mai reuşite şi mai faimoase precum Netvibes.com, despre care merită să se scrie cândva pe CNet.ro (mai ales că oferă şi interfaţă în limba română). Dar astăzi, în seria de navigări pe mările webului, ne vom opri la Yourminis.com, care are unele facilităţi unice.

Să o luăm deci treptat: aceste situri doresc să devină pentru Dvs pagina de start. Aceasta înseamnă că vă oferă posibilitatea să vă puneţi în aceste pagini tot felul de componente (minis, în cazul nostru), astfel ca de când aţi deschis navigatorul cu această pagină să aveţi sub ochi: cât este ceasul, ce emailuri au sosit, ce a apărut nou pe siturile la care urmăriţi feed-urile RSS, ce aveţi de făcut (liste to do) ş.a.m.d. Atrăgător, nu? Cuvântul cheie la astfel de situri este customize, adică posibilitatea ca tu, navigatorul, să îţi alegi ce componentă îţi pui, unde doreşti să o pui şi cum doreşti să arate! În cazul la Yourminis.com, priviţi în colţul stânga-sus: Add Content. Da, dând click acolo puteţi adăuga conţinut nou (componente minis) paginii de start.

Componentele se adaugă simplu şi se pot trage oriunde în pagină. Când trageţi o componentă veţi vedea că pe pagină apare un caroiaj pentru a vă permite o mai uşoară aliniere a componentelor. Dacă cumva pagina se umple de prea multe componente, nici o problemă, puteţi oricând adăuga un tab: în imaginea alăturată vedeţi că mi-am adăugat un tab RSS pentru fluxuri RSS. Comutarea între taburi se face evident dând click pe numele tabului. Dacă aveţi mai multe taburi, apăsaţi CTRL-TAB: daaa, frumos, nu? Veţi avea un preview pentru fiecare tab din Yourminis.com. În caz că această combinaţie de taste este folosită de vreo extensie (în Firefox mă refer), vedeţi partea din dreapta-sus, mai exact în stânga la sign in (o iconiţă dreptunghiulară).

Ah, sign in?! Trebuie să mă înregistrez pentru a folosi Yourminis.com? Nu! Categoric nu! Dacă navigaţi pe internet tot timpul de la calculatorul Dvs personal, nu aveţi nevoie de un cont: Yourminis.com, chiar şi după închiderea şi deschiderea navigatorului, va şti cum v-aţi aranjat componentele, vă va „recunoaşte” cu alte cuvinte. Dacă însă vreţi să folosiţi Yourminis.com pe calculatorul de acasă, pe cel de la serviciu şi pe cel din aeroport sau cafeneau internet, atunci da, singura soluţie să fiţi recunoscut de la un calculator la altul este să vă deschideţi un cont (proces gratuit şi rapid).

Ce componente sunt de folosit? Unele le-am amintit, altele le vedeţi în prima captură a articolului. Ceas (puteţi opta pentru afişarea cu 12 sau cu 24 de ore). Indicator meteorologic (l-am setat la Cluj, cu grade Celsius şi îmi arată o temperatură nu tocmai îmbucurătoare: 12 grade). Notepad (pentru a vă salva rapid nişte notiţe, un număr de telefon, o adresă, un text găsit pe web). Calculator (util în funcţie de ocupaţia Dvs). Listă cu lucruri de făcut (to do). Dacă aveţi adresă de email GMail, Yahoo sau chiar şi o adresă POP3 obişnuită, puteţi să vă definiţi o componentă ce vă verifică căsuţa poştală şi vă indică subiectele mesajelor.

 Evident, nu putea lipsi componenta dedicată fluxurilor RSS. Yourminis.com vine cu o pre-ofertă de RSS-uri dar puteţi adăuga practic orice RSS doriţi. Alăturat vedeţi configurat RSS-ul de la CNet.ro. Observaţi trei butoane în bara de sus. Primul permite setarea unei culori pentru componentă: dacă într-o pagină vă puneţi să zicem zece fluxuri RSS, poate fi util să le diferenţiaţi prin culori. Al doilea buton permite setarea componentei respective (nu cred că există vreo componentă fără opţiuni – altfel s-ar încălca principiul customize!). În fine, ultimul buton, aţi ghicit, închide componenta.

După cum este întotdeauna cazul la astfel de situri, tehnologiile folosite sunt avansate şi plăcute ochiului. Tragi cu mouse-ul, redimensionezi componentele, le schimbi culoarea, le tragi dintr-un tab în altul… totul la marea artă.

Există şi o extensie Firefox ataşată sitului, deosebit de utilă. După instare îi veţi „simţi” prezenţa în bara de jos a navigatorului. Dacă aveţi adăugate fluxuri RSS în taburile Yourminis.com, când apare conţinut nou, iconiţa adăugată de extensie pulsează! Mai mult, dacă daţi click, peste pagina în care vă aflaţi în acel moment, cu un efect de transparenţă, se va încărca pagina Yourminis.com – consultaţi pentru o secundă două ce a apărut nou şi apoi daţi Escape – sunteţi înapoi în pagina iniţială!

Situl Yourminis.com a fost lansat în octombrie a.c., deci recent. Dacă ar fi să îi reproşez unele lucruri ar fi legate de viteză (dar poate conexiunea mea nu era prea bună când am testat) şi de câteva componente (de exemplu configurarea contului GMail în cazul meu nu a funcţionat). Astăzi mai tot ce există nou pe web este în beta, ca scuze pentru problemele tehnice. Yourminis.com s-ar putea să nu devină niciodată un concurent serios de exemplu pentru Netvibes.com, dar cu siguranţă soluţiile mai „celebre” de homepage pot învăţa unele lucruri de la acest sit online de doar o lună de zile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *