Kuler: culorile potrivite


Când porneşti să concepi designul unui sit, una dintre problemele care dau cea mai mare bătaie de cap este combinaţia de culori pe care să o foloseşti. Pentru a spune că paleta de culori folosită de un sit este plăcută ochiului sau nu, cel mai adesea nu trebuie să fii expert. Dar pentru a stabili respectiva paletă de culori… ei bine, pentru aşa ceva fie ai gusturi artistice, fie te bazezi pe matematică! Asortarea culorilor are regulile ei clare şi tocmai de aceea au fost elaborate de exemplu programe care pornind de la o culoare îţi crează un set. Astăzi ne oprim asupra unei aplicaţii web, de fapt o aplicaţie flash: Kuler.

Dacă credem că doar laboratoarele Google ne oferă produse noi, gratuite şi bune, Adobe vrea să ne demonstreze că ne înşelăm: Kuler este un produs Adobe care permite din navigator să alegi o combinaţie de culori pentru situl tău. Partea proastă este că în testele pe care le-am făcut unele lucruri nu au funcţionat (ex: identificarea pe sit sau salvarea schemelor de culori). Răsfoind forumul Kuler am citit explicaţia celor de la Adobe: serverul le este supra-utilizat, promiţând însă că vor rezolva aceste neplăceri. Partea bună este că oricum puteţi folosi Kuler: nici identificarea şi nici salvarea temei nefiind esenţială. Dacă aţi găsit sau creat o schemă de culori care vă place puteţi oricând face o captură la ecran şi salva imaginea pentru o utilizare ulterioară.

Da: găsit sau creat. Aţi înţeles deja cele două moduri în care lucrează Kuler: există o galerie luuungă de scheme propuse de diverse persoane. Dacă mergeţi pe secţiunile Popular sau Highest Rated aveţi evident şanse să găsiţi cele mai bune scheme de culori. Dar la fel de bine puteţi merge pe secţiunea Create sau pur şi simplu modifica o temă existentă.

Puteţi alege exact o anumită culoare indicând-o jos cu codul corespunzător (precum RGB – #c3a89e) sau alege din cercul cu nuanţe de sus. Veţi vedea că pe respectivul cerc puteţi trage cerculeţele cu mouse-ul, provocând rapid variaţii. Foarte utilă este posibilitatea de schimbare a regulii de generare a schemei de culori: Analogous va merge pe culori într-o anumită zonă (apropiate); Monochromatic va alege nuanţe ale unei culori de bază; Triad compune o temă pornind de la trei culori într-o relaţie ca în imaginea de mai sus; Complementary merge pe culori complementare… Simplu de folosit! Mai bine pierdeţi (un „pierdeţi” relativ) aici ceva timp căutând cea mai bună combinaţie de culori, decât să trebuiască să reveniţi mai apoi la culorile designului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *