Instalarea serverului Apache pe Windows


V-aţi gândit vreodată că puteţi avea propriul dumneavoastră site web găzduit chiar pe computer-ul (sper că am scris corect după noile norme ale Academiei Române) propriu? Dacă nu, puteţi să vă faceţi planuri de pe acum! Dar ca să nu vă gândiţi prea mult la ce frumos va fi, vă recomand de la început dacă doriţi să aveţi un site să optaţi pentru un serviciu de găzduire (hosting) web profesional pentru că aceste servicii au sisteme de protecţie şi back-up (în mod normal).

Totodată instalarea acesta vă va ajuta să vă dezvoltaţi propriul dumneavoastră site sau softuri utilizând tehnologii web local pe computer pentru ca mai apoi să le puteţi muta pe un server web.

Haideţi să începem!

1. Deschideţi site-ul oficial Apache şi căutaţi fişierul pentru descărcare. Vom alege cea mai recentă versiune (la data scrierii articolului 2.2.3) cu menţiunea că se întâmplă ca aceasta să nu fie şi cea ideală întotdeauna, dar acum fiind doar în scop demonstrativ şi nu tehnic o vom alege pe aceasta. Legătura rapidă: descărcarea fişierului („instalator” Win32, aprox. 4,5MB)

2. Urmăriţi paşii vrăjitorului (Next) până la Finish:
2.1 Acceptaţi licenţierea produsului
2.2 La Server Information adăugaţi localhost respectiv webmaster@localhost
2.3 Fiind în scop demonstrativ alegeţi instalare „Typical”
2.4 Apăsaţi Install şi aşteptaţi să se instaleze fişierele
2.5 Dacă folosiţi Windows XP va trebui să deblocaţi progaramul care se deschide în backgroud (Apache.eexe)
2.6 În sfârşit, Finish.

3. Deschideţi Internet Explorer (sau orice alt browser pe care în folosiţi) şi la adresă scrieţi http://localhost/ sau http://127.0.0.1/ ; Dacă primiţi mesajul „If you can see this, it means that the installation of the Apache web server software on this system was successful. You may now add content to this directory and replace this page.” atunci Apache a fost instalat cu succes. Dacă primiţi alt mesaj reluaţi instalarea dezinstalând în prealabil.

4. Baza dumneavoastră iniţială a webserverului este în directorul Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs; Puteţi şterge ce este acolo şi adăuga propriile dumneavoastră fişiere html sau htm.

Atenţie! Localhost nu va mai funcţiona dacă închideţi programul Apache din procesele Task Manager. Dacă cumva la repornirea computerului nu porneşte şi acesta, rulaţi-l manual din Start -> All Programs -> Apache… -> Control Apache Server -> Start

Tot de acolo puteţi modifica configurările webserverului (fişierul httpd.conf) de la Config Apache Server.După modificarea fişierului de configurare trebuie să reporniţi webserverul folosind Restart;

Ştiaţi că ceea ce găzduiţi dumneavoastră în directorul htdocs este accesibil de pe internet folosind adresa dumneavoastră de IP dacă aceasta este una reală? Încercaţi!
Dacă nu ştiţi adresa de IP, folosiţi www.showip.com şi apoi utilizaţi acel IP în browser sub forma http://vvv.xxx.yyy.zzz/ ; Teoretic, aşa vă puteţi găzdui propriul site web, dar găzduirea unui domeniu presupune setări suplimentare în fişierul de configurare httpd.conf!

Atenţie! Serverul local este recomandat pentru teste şi dezvoltarea locală a site-urilor. Este de preferat ca conexiunea acestuia spre exterior să fie blocată prin firewall pentru a impiedica atacurile. Totodată unii provideri de internet interzic utilizarea conexiunii ca webserver. Viteza de descărcare a fişierelor de pe un astfel de server este de obicei foarte mică, iar site-ul este online atât timp cât computer-ul este pornit. În consecinţă, recomandăm utilizarea webserver-ului doar pentru teste şi protejarea accesării lui din exterior. Dacă doriţi să aveţi un site web apelaţi la serviciile unui provider de hosting (găzduire). Vă mulţumim pentru înţelegere!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Catanoiu Costel spune:

    Multumesc pentru aceste informatii.
    Sunt incepator si mi-au prins foarte bine.

  2. Tibi Birladeanu spune:

    Am citit cu atentie tot si am reusit dar ce vreau eu este sa inteleg cum pot sa accesez din internet calculatorul meu. Am domeniu cumparat, IP static si nu reusesc sa declar la ROTLD sa recunoasca IP-ul meu. Cum trebuie sa procedez? Multumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *