2006 Wikipedia CD Selection


Nu e chiar Encarta, dar oricum… SOSChildren.org a compilat într-o arhivă ZIP echivalentul a unei cărţi de patru mii de pagini (!!!) reunind peste două mii de articole şi peste opt mii de imagini din Wikipedia (versiunea engleză). Da, este ca un fel de enciclopedie, pe care o puteţi descărca doar cu un client de torrente (vedeţi aici recomandările noastre). Oferind arhiva ca torrent, autorii compilaţiei s-au asigurat că scapă de probleme de lăţime de bandă. Pentru moment viteza este excelentă, eu descărcând arhiva (de 175MB) în mai puţin de o oră. Desigur, existenţa în continuare a arhivei depinde de câţi o vor mai descărca şi o vor lăsa spre seed în continuare. Încercaţi pentru descărcare direct de aici, sau vizitaţi pagina cu pricina de pe BitTorrent.com.

După ce aţi descărcat arhiva, trebuie să o despachetaţi undeva pe harddisk. Apoi o puteţi folosi direct dând dublu click pe fişierul index.htm sau inscripţionând fişierele pe un CD. Existând un fişier autorun.inf, la inserarea CD-ului în unitate (presupunând că aveţi activată opţiunea de auto-play), 2006 Wikipedia CD Selection se va lansa automat.

Autorii proiectului au selectat 2011 articole din cele peste 800.000 existente în engleză. Au selectat astfel:

– 549 articole Wikipedia despre locuri, inclusiv ţări şi capitale
– 599 articole Wikipedia despre plante şi animale
– 457 articole Wikipedia pe teme de ştiinţă
– 405 articole Wikipedia de cunoştinţe generale

Există şi un index alfabetic. Rezultatul este un instrument bun de avut la lângă casa fiecăruia. Este în engleză (la fel şi Encarta), dar aceasta nu mai reprezintă o problemă pentru mulţi şcolari. Am pus mai jos capturi din „aplicaţie” despre muntele Vezuviu şi despre gândaci. Un univers de informaţii! Va exista de acum în fiecare an o ediţie Wikipedia CD Selection, în 2007 apărând şi logo-ul Wikipedia (în urma obţinerii acordului). Să sperăm că atunci se vor înmulţi şi articolele, de la două mii poate la zece mii! Dar mai mult: să sperăm că ideea va deveni molipsitoare, şi poate în curând vom avea 2007 Ro-Wikipedia CD Selection, cu articole româneşti din Wikipedia… Visez?

 

Pentru cei cu conexiune non-stop la internet oferta poate părea neinteresată, dar dacă doriţi să aveţi aceste materiale şi offline, poate pentru copilul Dvs care are propriul calculator, neconectat la internet, atunci veţi aprecia munca celor de la SOSChildren.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *