Photo-Freeware.net


Pasionaţii de fotografie vor aprecia acest sit: Photo-Freeware.net (sau îl apreciază, dacă îl cunosc deja). Este, după cunoştinţele mele, cea mai condensată resursă de programe gratuite dedicată organizării şi prelucrării imaginilor.

Programele sunt împărţite în şapte categorii.

Image Editing. Primele sunt desigur programele pentru editarea imaginilor. Găsim aici editoare clasice (precum GIMP), programe pentru redimensionarea imaginilor şi prelucrări în serie, programe de pictură (precum celebrul ArtRage), editoare speciale, instrumente pentru imagini panoramice, instrumente pentru mozaic.

Photo Albums. Include programe pentru galerii web şi prezentări online, dar şi pentru galerii locale (cum? hmmm…) şi pentru arhivarea imaginilor.

Corrections. Mai ales dacă imaginile provind din aparatul digital, aproape sigur au nevoie de o oarecare prelucrare. În această secţiune găsiţi programe pentru corectarea „ochilor roşii”, dar şi pentru alte corecţii (intensitate, contrast, gamma ş.a.). O altă subsecţiune oferă câteva programe pentru caricaturi şi deformări. Şi în fine, programe pentru redenumirea, convertirea şi prelucrarea în serie a unor imagini.

– Image Viewers. Recunosc că mă aşteptam în această secţiune să găsesc irfanView… dar nu apare! În schimb găsiţi alte numeroase programe de vizualizare a imaginilor, inclusiv a datelor EXIF.

Transfer. Programele din această categorie permit transferul imaginilor între aparatul foto digital şi PC-ul Dvs.

Tools. Aici nu sunt incluse tocmai programe ce ţin de imagini, dar sunt totuşi utile. Ideea sitului este probabil că dacă ai multe fotografii, vrei să le şi arzi pe un CD, de aceea au inclus programe de inscripţionare CD-uri/DVD-uri. Sau că uneori am vrea să recuperăm nişte date de pe un card de la aparatul foto digital, şi de aceea au inclus programe de recuperare a datelor. Selecţia este lungă şi diversă.

Filters. În fine, ultima categorie include filtre compatibile Adobe Photoshop (dar există şi multe alte programe ce suportă aceste filtre).

Există şi un top al aplicaţiilor după numărul de descărcări, per secţiune. Dacă un program este descărcat de mii de ori trebuie să fie ceva de capul lui, nu? Oricum, pentru fiecare program aveţi informaţii, nu foarte multe dar oricum o scurtă descriere, una sau două capturi, plus legătura spre situl original şi linkul pentru descărcare.

Marele meu regret este că într-un sit care include freeware în titlu există scăpate şi unele programe comerciale. În rest resursa este impresionantă şi aproape sigur că fiecare va descoperi programe de care nu ştia şi care îi pot fi utile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Foarte interesant site-ul. Si de folos pentru mine mai ales prin faptul care o varianta in limba germana. Danke schön!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *