Cum să faci o hartă (SiteMap) pentru situl tău


Webmasterii care sunt interesaţi ca siturile lor să fie mai bine indexate merită să acorde atenţie hărţilor de sit (sitemaps). Aceste hărţi sunt luate în seamă de majoritatea „căutătorilor” în situri (web crawlers) ale motoarelor de căutare precum Google, Yahoo, MSN… Ele oferă o listă a legăturilor (paginilor) care atunci pot fi indexate mai uşor. Desigur, existenţa unei hărţi nu asigură că Google, de exemplu, va indexa obligatoriu situl respectiv, dar cu siguranţă facilitează munca de indexare a acestuia. Pentru a vă adăuga o hartă şi a o indica motorului Google trebuie să parcugeţi câţiva paşi, pe care îi vom explica în continuare.

Nu înainte însă de a vorbi puţin despre ce înseamnă concret o hartă a unui sit. La SiteMaps.org găsiţi definirea protocolului unei hărţi (actualmente s-a ajuns la versiunea 0.9). În principiu este vorba de un fişier XML în care se indică paginile (ca url) asociate cu metadata în care se specifică data ultimei actualizări, rata de schimbare şi relevanţa relativ la celelalte url-uri din sit. Iată un exemplu de sitemap.

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″>
   <url>
      <loc>http://www.example.com/</loc>
      <lastmod>2005-01-01</lastmod>
      <changefreq>monthly</changefreq>
      <priority>0.8</priority>
   </url>
</urlset>

Secţiunea <url>…</url> trebuie repetată pentru fiecare pagină pe care doriţi să o introduceţi în harta sitului. Fişierul îl salvaţi apoi ca sitemap.xml şi îl publicaţi în rădăcina sitului pentru care a fost creată harta. Pentru un sit de câteva pagini, crearea manuală a unei hărţi poate fi un proces uşor, dar dacă sunt zeci, sute, mii de pagini? Există diverse soluţii, gratuite şi comerciale. O primă recomandare ar fi XML-Sitemaps.com, care construieşte automat harta unui sit cu condiţia să fie sub 500 de pagini (peste… costă).

Să mai spunem despre hărţi că un fişier poate fi de maxim 10MB şi conţinând maxim 50.000 de url-uri. Dacă sunt mai multe, se pot face mai multe fişere. Există şi varianta de a comprima hărţile (gz) pentru a reduce traficul. Fie că aţi generat fişierul manual, în Notepad de exemplu, sau cu o soluţie online precum cea de mai sus, rezultatul final este un fişier sitemap.xml. L-aţi publicat în rădăcina sitului şi acum motoarele de căutare îl vor folosi.

Cu Google însă puteţi să aveţi lucrurile mai sub control. Aveţi nevoie de un cont GMail (cu ajutorul căruia aveţi acces la toate serviciile Google, precum Google Analytics sau Google Docs & Spreadsheets). Logat la contul GMail mergeţi la pagina: https://www.google.com/webmasters/tools/. De aici puteţi adăuga situri şi hărţi pentru ele. După cum vedeţi şi din imaginea de mai jos, trebuie pentru fiecare sit să demonstraţi că sunteţi „proprietarul” lui. Este simplu: Google vă sugerează un nume de fişier (ex. google84ueje93947euwu.html) pe care va trebui să îl creaţi (poate fi gol) şi să îl puneţi în rădăcina sitului. Google găsind acel fişier ştie că situl este al Dvs. (Există şi metoda verificării sitului prin introducerea unui câmp meta în secţiunea head a paginii de index a sitului.

Vedeţi că în dreptul fiecărui sit există legătura Add a Sitemap. Daţi click şi veţi putea indica adresa hărţii (de regulă http://www.situldvs.ro/sitemap.xml). După câteva ore harta va fi analizată şi aprobată de Google (automat desigur, fără intervenţie umană) şi folosită.

Să mai zăbovim puţin. Dacă tot v-aţi definit situl la secţiunea Webmaster Tools de la Google, atunci să vedem ce informaţii ne mai oferă. De exemplu pentru CNet.ro aflăm că ultima oară Googlebot ne-a vizitat la 4 ianuarie 2007 (astăzi este 6 ianuarie). Puteţi vedea dacă indexarea sitului Dvs a produs erori (de exemplu din cauza dispariţia unor pagini). În tabul Statistics găsiţi tot felul de informaţii interesante, de exemplu despre căutările pe Google care v-au adus cei mai mulţi vizitatori! Sunt informaţii care pentru webmasteri sunt valoroase şi care, cu puţin cap, pot fi fructificate pentru îmbunăţirea sitului. Interesant, deşi nu ne definim ca sit de jocuri (dar le acordăm o oarecare atenţie), de departe cei mai mulţi au ajuns pe CNet.ro căutând pe Google cuvântul „jocuri”…

Închei aici recomandând webmasterilor să frunzărească http://www.google.com/support/webmasters/, unde se găsesc răspunsuri la zeci de întrebări despre Google, despre instrumentele Google pentru webmasteri, despre modul în care Google analizează şi indexează siturile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. Florin spune:

  Fara sa definesti Sitemap sa inteleg ca nu indexeaza Google un site? Eu am un sit si doar prima pagina apare in Google, dar nu am Sitemap definit.

 2. jürgen.toth spune:

  Un sit care ajuta la crearea unui sitemap online este accesibil la WriteMaps.com.

 3. leonte.l.c. spune:

  F. complet, felicitari. Eu am inteles ce trebuie sa fac.

 4. iulian spune:

  Dupa cum ai spus un sitemap nu este obligatoriu insa, este un rau necesar, mai ales ca si siteuri precum yahoo si msn il folosesc.

  Felicitari pentru blog!

  Va invit sa testati instrumentul nostru – google sitemap generator aflat in varianta beta.

  Puteti adauga linkurile manual printr-o interfata vizuala , sau puteti scana un site de linkuri, apoi selecta fisierele pe care nu le doriti in sitemap

 5. Vali spune:

  Mersi tare! E pe limbajul tuturor.

 6. irina spune:

  Eu nu inteleg cum fac legatura cu sitemap-ul. Am facut o harta, dar ce fac cu ea? Unde o pun? Trebuie adaugata pe site?

 7. iulian spune:

  ptr IRINA…

  google = https://www.google.com/webmasters/tools/sitestatus
  introduci adresa siteului, apoi dai click pe butonul take me to google webmasters tools dai pe sitemaps->add a sitemap.Alegi tipul de sitemap (daca nu sti ce sa alegi inseamna ca mai mult ca sigur vrei sa urci un sitemap pentru pagini web asa ca alege add a generic web sitemap).

  Faci un sitemap, apoi il urci pe siteul tau, apoi indici locatia acelui fisier pe siteul de la google si astepti 😀 .

  Yahoo… http://siteexplorer.search.yahoo.com/ (aici ai un fel de google webmasters tools). Poti adauga sitemap siteuri sau feeduri etc.

  SUCCES 🙂

 8. Grigo spune:

  Am si eu o intrebare in legatura cu „instrumentul” acela, la inceputul fisierului scrie (urlset xmlns=”http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84″)
  iar la exemplul dat de voi la inceput scrie (urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″).
  Care este diferenta? Cum e mai bine ?
  Scuze dar sunt incepator in domeniu si inainte sa fac un lucru
  si inca o intrebare, este vreo problema daca acolo aleg ca se face upload la o zi si de fapt eu nu fac in fiecare zi upload. Afecteaza sit-ul intr-un fel?
  Intreb de 3 ori 😀 ca sa fiu sigur 😀 .

 9. diacdg spune:

  Daca gaseam situl asta mai devreme nu trebuia sa ma chinui singur cu panoul pt webmasteri de la Google… FELICITARI.

 10. jürgen.toth spune:

  De recomandat este şi următorul site: http://www.sitemaps.org/ro/

 11. matei spune:

  M-a ajutat foarte mult acest articol. Eu am folosit xml-sitemaps.com, si merge foarte bine.

 12. Culturism spune:

  As vrea sa stiu si eu cum se poate face mai multe sitemap pe acelasi site?

 13. Anca spune:

  Foarte util intr-adevar! Iti multumesc frumos…chiar ma chinuiam cu sitemap-ul 🙂

 14. Claudiu Banu spune:

  Fiindca articolul e destul de vechi si depasit, cred ca merita adus la zi, informatia fiind utila.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *