WordPress 2.0.6 – ultimul pas înainte de 2.1


WordPress a ajuns de ieri la versiunea 2.6. O puteţi descărca de aici, iar informaţii despre ce aduce nou se găsesc aici. În principiu este vorba din nou de rezolvarea unor buguri de securitate, dar şi de alte modificări, mai mult optimizări, nimic foarte special. Fiind o versiune mai sigură este desigur recomandabil să faceţi de urgenţă upgrade la versiunea actuală (ar trebui să fie 2.0.5) a WP (desigur, mă adresez celor care au situri dezvoltare cu WP). Din păcate există şi o veste proastă… Traducerea (fişierul ro.mo) nu funcţionează bine cu noua versiune, ceea ce înseamnă că până nu se va actualiza la 2.0.6 fişierul ro.mo, va trebui să reveniţi pe limba engleză (dacă nu aţi tradus Dvs special în locale.php numele zilelor şi lunilor, vor apare pe sit tot în limba engleză). Speranţa mea este că cei de la KennoMedia vor actualiza cât mai rapid traducerea fişierului. Veţi putea afla aceasta de pe situl WordPress.ro pe care ei l-au făcut, dar voi reveni şi eu cu un comentariu la acest articol când traducerea va fi adusă la zi.

În anunţul de pe WordPress se spune că 2.0.6 este probabil ultima versiune înainte de trecerea la 2.1. Această versiune, care deja circulă sub formă de beta, va aduce unele modificări majore. Din păcate va da peste cap pluginurile WordPress (datorită unor modificări la structura actuală a bazei de date): nu ne rămâne decât să sperăm că cei care au scris iniţial pluginurile le vor actualiza în timp util, înainte ca 2.1 să iasă pe piaţă. Să vedem ce modificări mari vor fi:

 • verificare ortografică în TinyMCE (presupun că doar pentru engleză; oricum, în Firefox orice boxă textarea are verificare ortografică, inclusiv pentru română)
 • şi paginile (nu doar articolele) vor putea avea de acum încolo statut de private sau draft
 • în sfârşit o pagină va putea fi folosită ca primă pagină în sit! (până acum se folosea un plugin)
 • evident, drept urmare, lista ultimelor articole va putea fi mutată altundeva în sit
 • legăturile vor putea avea şi subcategorii, pe lângă categorii
 • un nou ecran de logare la secţiunea de administrare (va fi oare încadrat în tema sitului? ar fi extraordinar)
 • mai mult AJAX pentru evitarea reîncărcărilor de pagini
 • cine doreşte va putea să oprească anunţarea publicării de noi articole (şi blocarea roboţilor)
 • altele

Aceste „estimări” au fost publicate de Ryan, unul dintre autorii WP. Să sperăm că toate vor deveni realitate în 2.1, chiar dacă respectiva trecere va fi puţin mai dureroasă. A! Să nu uit: trecerea de la 2.0.5 la 2.0.6, exceptând problema cu traducerea românească, merge fără probleme: trebuie doar să suprapuneţi directoarele wp-admin şi wp-includes (salvaţi fişierele modificate de Dvs în aceste directoare), plus fişierele PHP din rădăcină. De asemenea din wp-content trebuie să mutaţi noul plugin akismet. Citiţi instrucţiunile oferite de WordPress pentru mai multe detalii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Salut

  La multi ani tuturor. Promit ca in 3-4 zile actualizam ;). Pe 8 revenim din vacanta.
  Olimpiu

 2. radu.capan spune:

  Mulţumim Kenno Media! Fişierul ro.mo pentru versiunea 2.0.6 a apărut deja, deci cei care nu au făcut upgrade la 2.0.6 pot face acum!

 3. radu.capan spune:

  Ei, uite că până la 2.1 a apărut astăzi 2.0.7 rezolvând nişte probleme de securitate mai grave.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *