WordPress: Akismet şi Database Backup


WordPress Database Backup este un alt plugin care vine de la început cu pachetul. Îl găsiţi la secţiunea Plugins, aşteptând să fie activat. Nu i-aţi acordat atenţie până acum, poate pentru că v-aţi gândit că blogul Dvs nu va avea niciodată probleme. Acestea se întâmplă tot timpul altora, nu? Eu bine, permiteţi-mă să vă spun din proprie experienţă: am pierdut (aproape, Domnul a fost mare şi am reuşit ca prin minune să recuperez apoi) câteva bloguri printr-o cădere a unui server. Iar după vreo lună, cu chiar mâinile mele am şters din greşeală toată baza de date a blogului personal! Nu vă doresc să ştiţi experienţa pierderii în întregime a unui blog, a unui sit. Dacă ne limităm la WordPress, ideea este că aveţi un instrument anti-catastrofă.

 

După ce aţi activat pluginul mergeţi la Manage, Backup. S-ar putea, foarte probabil, să vedeţi două avertismente încadrate cu o linie roşie: ceva nu merge! Da, pentru a crea backup-ul, pluginul are nevoie de un director unde să aibă drept de scriere. Creaţi chiar Dvs directorul şi daţi drept de scriere în el (desigur, este nevoie să ştiţi cum, dar nu acoperim aici). După ce faceţi aceste modificări, revenind la pagina pentru backup veţi vedea că erorile au dispărut. Veţi vedea o listă a tabelelor ce nu sunt implicite pentru WordPress (desigur, s-ar putea să nu aveţi aşa ceva; dacă aveţi, este bine să le marcaţi), iar jos opţiunile. Crearea de backup în directorul pe care l-aţi făcut anterior (este nevoie oricum de el, pentru crearea arhivei, chiar dacă alegeţi una din opţiunile următoare); sau descărcarea lui pe computerul dvs; sau transmiterea imediată la o adresă de email pe care o puteţi indica. Personal recomand să vă creaţi o adresă pe GMail sau Yahoo!, unde deci nu există problemă de spaţiu, pentru ca arhivele să fie trimise acolo (nu la adresa personală). Iată mai jos cum arată pagina în timpul realizării copiei de siguranţă.

Dacă doriţi să vedeţi o prezentare mai vie la cele scrise de mine mai sus, Tubetorial are un tutorial video foarte drăguţ pe tema backup-ului în WordPress. Nu vă recomand însă propunerea lor, de a da acces de scriere la tot directorul wp-content. Ce nu spune respectivul tutorial video este ce faci cu copia de siguranţă dacă blogul ţi-a decedat. Simplu! De fapt nu este chiar foarte simplu. Pe scurt, arhiva cu copia de siguranţă conţine un fişier SQL pe care trebuie să îl executaţi cu phpMyAdmin de exemplu (simplu!). Problema este că, în funcţie de firma de hosting, phpMyAdmin ar putea să nu fie existent, sau să aibă o limitare de 2MB de exemplu la fişierul SQL (pe când acesta poate fi de 10 sau 20MB). Dar stând de vorbă cu cei de la tehnic problema poate fi rezolvată (mai ales prin acces remote).

Ar mai fi de spus că puteţi cu WP-Cron să automatizaţi arhivarea de siguranţă şi atunci chiar aţi scăpat de bătăi de cap!

Atenţie: pluginul backup face copie doar la baza de date MySQL. Nu uitaţi de directorul wp-content (faceţi copii prin ftp). Acestea fiind spuse închei aici, dorindu-vă succes în folosirea acestor două pluginuri minunate.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Typepad.com este de fapt un serviciu concurent al WordPress.com. Si totusi ei ofera un plugin antispam care poate fi instalat si utilizat si pe platforma WP. Pentru cei care au cate un blog cu ambele aplicatii acest plugin poate fi accesat aici: http://antispam.typepad.com/

  2. jürgen.toth spune:

    Un serviciu asemănător Akismet este Mollom. Acesta se adresează nu numai utilizatorilor WP ci pune la dispoziţie pluginuri şi pentru alte platforme de blog sau CMS. Accesibil este aici: http://mollom.com/download


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *