Drupal 5 după 6 ani


Drupal sărbătoreşte astăzi şase ani de existenţă, ziua de naştere coincizând cu lansarea versiunii 5.0, după 8 luni de lucru la versiunile de test. Pentru cei care nu au mai auzit de Drupal până acum să spunem că este un CMS (ce este un CMS? urmaţi legătura anterioară). Această soluţie se bucură de un bun renume, fiind utilă pentru crearea următoarelor tipuri de situri: portaluri sau situri de discuţii ale unor comunităţi; situri comerciale şi personale; magazine online şi situri de resurse. Cei care doresc să ştie dacă Drupal este soluţia potrivită pentru ce doresc, sunt invitaţi să citească Is Drupal right for you?

Ca mai toate soluţiile CMS, un sit realizat cu Drupal va putea să aibă conţinutul administrat online de mai multe persoane. Există o comunitate numeroasă ce pune la dispoziţie multe teme şi module ce extind funcţionalităţile de bază. Membrii unui sit făcut cu Drupal pot avea diferite drepturi, în funcţie de grupurile definite şi de drepturile asociate acestora. Adresele paginilor sunt „prietenoase” (friendly urls). Suportul API permite publicarea într-un sit Drupal inclusiv cu aplicaţii de tip blog. Este gândit să meargă pe mai multe platforme, însemnând deci şi Windows, nu doar Linux. În principiu se cere şi un server MySQL dar poate fi şi PostgresSQL (practic se poate folosi şi alt sistem de baze de date, cu condiţia scrierii unui cod care să acopere un număr de funcţii). Drupal vine cu instrumente pentru sondaje şi forumuri. Am trecut în revistă principalele caracteristici, aşa cum sunt prezentate în pagina cu Features.

 

Interfaţa Drupal este tradusă şi în română, dar încă nu la versiunea 5.0. Urmăriţi aici dacă sunteţi interesat (sunt încă cuvinte şi expresii netraduse). Dacă doriţi să vedeţi cum decurge instalarea versiunii 5 de la Drupal, există o demonstraţie video (aveţi nevoie de Quick Time). Mai sus sunt două capturi (cu pagina de adăugare de conţinut nou, respectiv cu pagina de administrare a modulelor) din Drupat 5. O galerie de 21 de imagini cu Drupal 5 găsiţi aici. Închei oferind o ultimă legătură, spre documentaţiile Drupal, şi cu mărturisirea că, după o firavă încercare (acum câteva luni) de a folosi Drupal, versiunea 5 îmi trage cu ochiul aşa că la momentul potrivit o voi testa.

PS: Există desigur mii de situri realizate cu Drupal. Eu vă pot recomanda unul: www.cubicreality.com, pe care îl vizitez la câteva săptămâni în aşteptarea versiunii finale la CubicExplorer. Implementat cu Drupal, pentru forum situl foloseşte însă SMF.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *