IsoHunt închis: de bine sau de rău?


Serviciul de hosting folosit de IsoHunt.com a închis situl acum câteva zile, la presiunea RIAA şi MPAA. După câteva ore situl a revenit online, pentru moment doar cu câteva explicaţii, dar probabil în curând va fi din nou 100% funcţional. Rezultatul? Probabil din nou publicitate gratuită asigurată tocmai de cei care doresc ca fenomenul pirateriei prin torrente să înceteze. Se pare că RIAA şi MPAA nu au învăţat nimic din experienţa cu ThePirateBay.org: după ce l-au închis, situl a reapărut rapid, dar mult mai faimos! Mulţi care nu auziseră în viaţa lor de acest sit au aflat de el după scandalul cu închiderea lui. Se va repeta povestea şi cu IsoHunt? Aproape sigur că da.

ThePirateBay.org are chiar o pagină în care a strâns toate emailurile cu ameninţările primite de la diverse firme (producătoare de softuri, filme şi altele, sau companii avocăţeşti ce apără drepturile de autor). După cum puteţi vedea şi din răspunsurile publicate acolo, nu se sperie. Acuzarea siturilor de torrente este dificilă datorită însăşi conceptului de torrent. Acesta este un fişier care nu este însă programul sau filmul în sine. Fişierele torrent doar „mediază” descărcarea fişierelor, care se află în fapt pe calculatoarele diverşilor internauţi. Fiecare, când descarcă un torrent, devine în scurt timp şi „propagator” al torrentului, alţii descărcând de la el ceea ce deja a descărcat. Dacă aţi descărcat un film sau un program de pe torrente, fiţi conştienţi că alţii (cel puţin cât timp aţi făcut download, dacă apoi nu aţi făcut seed la torrent) au putut la rândul lor să descarce programul luând de la Dvs bucăţi din torrent. Dacă este vorba de un material ilegal, prin torrent nu doar l-aţi descărcat, ci şi l-aţi difuzat mai departe altora.

Problema este că între torrente şi piraterie nu se poate pune semnul egal. Torrentele sunt un mod tot mai folosit de difuzare şi de material gratuit (exemple: filmul Elephants Dream, enciclopedia Wikipedia CD Selection, sistemul de operare Ubuntu). Foarte probabil că, pentru economisirea lăţimii de bandă, vom vedea în timp tot mai mult apelându-se la această metodă de oferire a unor fişiere, prin intermediul torrentelor. Din acest punct de vedere, închiderea siturilor de torrente nu loveşte numai în fenomenul pirateriei ci şi în distribuirea unor materiale gratuite.

Ne mai întoarcem încă o dată la ThePirateBay.org amintind de trăznita lor idee de a cumpăra o insulă, după cum putem citi pe blog. Au lansat chiar un sit dedicat strângerii de fonduri, BuySealand.com, sperând să obţină două miliarde de dolari pentru cumpărarea unei ţări (dacă nu vor reuşi cu Sealand vor căuta o altă insulă pentru care vor cere statut de ţară). Mi se pare utopic, dar proiectul merge înainte. O ţară fără legi privind drepturile de autor ar putea fi un rai nu doar pentru torrente ci şi pentru situri care efectiv conţin filme, muzică şi programe în mod ilegal. O astfel de ţară aproape că există: este Rusia, datorită legislaţiei ei fiind posibilă existenţa sitului AllOfMP3.com. Probabil că aţi citit din diverse surse scandalurile din jurul acestui sit, care funcţionează în perfectă legalitate după legile ruseşti. Chiar şi după ce SUA a avertizat că va bloca intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială de Comerţ, situaţia nu s-a schimbat. Citaţiile penale (însumând miliarde de dolari) stau la uşa acestui sit ca la unele situri de torrente.

Să vedem dacă 2007 va aduce ceva schimbări. Pirateria este fără îndoială un fenomen negativ, dar lupta cu el trebuie dusă pe mult mai multe nivele şi cu mai multă inteligenţă… pe care nu o dovedesc acte inutile precum recenta închidere (temporară) a sitului IsoHunt.com.

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 3,78 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. radu.capan spune:

  IsoHunt.com este din nou online… A durat ceva, dar şi-au revenit, dovedind cât de „eficare” a fost ultima acţiune împotriva lor.

 2. anonymus spune:

  Cred ca isohunt e un site care nu are asa de multe jocuri filme si alte chestii piratate si nu i-as prea duce lipsa unui sit care uploadeaza programe piratate pt ca cea mai buna cale pana la urma este sa le cumperi de pe internet.

 3. danutz spune:

  IsoHunt este un program incredibil care nu va disparea niciodata. Cat timp exista net, pirateria va exista.

 4. Petra spune:

  Stiati ca s-a inchis si Limewire program in gen torrent dwl. Cica s-ar afla sub incidenta legala in ce priveste distribuirea de material neautorizat etc. Notificarea apare imediat cum pornesti programul.
  Doamne ce se mai cenzureaza la nivel mondial! 🙁


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *