Ubuntu: jurnalul primului contact (II)


Să studiem acum puţin meniurile. Primul este Applications cu submeniurile:

 • Accesorii (Administrator arhive, Calculator, Dicţionar, Disk Usage Analyzer, Editor de text, Hartă caractere, Realizează o captură de ecran, Terminal)
 • Birou (Evolution, OpenOffice.org Database, OpenOffice.org Presentation, OpenOffice.org Spreadsheet, OpenOffice.org WordProcessor)
 • Grafică (F-Spot Photo Manager, GIMP Image Editor, gThumb Image Viewer, XSane Image Scanner)
 • Internet (Evolution Mail, Firefox Web Browser, Mesagerul Gaim, Terminal Server Client)
 • Jocuri (AisleRiot Solitaire, Ataxx, Blackjack, Gnometris, Iagno, Klotski, Mahjongg, Mine, Nibbles, Patru-in-linie, Robots, Same GNOME, Solitaire FreeCell, Tali, Tetravex)
 • Sunet & Video (Înregistrare sunet, Player pentru filme, Rhytmbox Music Player)

Sper că le-am redat pe toate. Oricum, vedeţi că în doar câteva minute avem în faţă un sistem de operare dotat cu programele esenţiale. Doriţi Word? Folosiţi OO WordProcessor. Doriţi să scrieţi un email? Folosiţi Evolution. Doriţi să editaţi o imagine? Folosiţi GIMP Image Editor. Programe de vizualizarea imaginilor, de vizionat filme, de scris un text simplu, de făcut calcule, de comunicare instant, de navigare… toate sunt din prima!

Următorul meniu este numit Places şi vă permite navigarea mai rapidă pe calculator, la diferitele locuri: unităţi, desktop, conexiuni ftp… Inima Ubuntu este accesibilă din meniul următor, System, unde se găsesc două submeniuri foarte importante: Preferinţe şi Administrare. De aici se poate jongla cu diferiţi parametri ai Ubuntu. Vă recomand să vedeţi de exemplu în Preferinţe opţiunea Screensaver: dacă la wallpapere este mai sărac, Ubuntu oferă din start multe şi frumoase screensavere. Tot de impact vizual este opţiunea Teme: Ubuntu permite schimbarea înfăţişării sistemului de operare, oferind dintru început o galerie cu diverse opţiuni (capturi se găsesc mai jos).

Submeniul Administrare permite desigur intrarea mai în „adâncimile” sistemului de operare. Dar am lungi prea mult acest articol. Pentru moment ceea ce aş dori să transmit ca idee principală este că rularea Ubuntu este o experienţă prietenoasă. Repet faptul că nu am folosit nici o documentaţie la primul contact cu Ubuntu, ceea ce nu înseamnă că aş fi eu deştept, ci că Ubuntu este bine gândit şi fără prea multe bătăi de cap găseşti destul de rapid cum să faci operaţii elementare.

Din această etapă pe mine m-au interesat două lucruri: să pot scrie cu caractere româneşti şi să pot naviga pe internet. Dar despre aceste lucruri va fi un alt material. Dacă rulaţi Ubuntu de pe CD veţi fi deranjaţi desigur de viteza mică: dar nu uitaţi că nu rulaţi sistemul de operare de pe harddisk, deci este absolut normal. Acest live-CD vă permite nişte lucruri pe care trebuie să le urmăriţi cu mare atenţie înainte să treceţi la instalarea lui pe hard:

1. Îmi place acest sistem de operare? M-aş descurca cu el?

2. Recunoaşte Ubuntu driverele mele?

Acestea sunt întrebările esenţiale. În loc să instalaţi sistemul de operare şi apoi să vă daţi seama că nu vă place sau că nu vă recunoaşte placa video, cu live-CD puteţi face testele, cu costul vitezei şi al faptului evident că orice configurare la Ubuntu şi orice fişier scris şi salvat în Ubuntu se pierde odată cu ieşirea (restartarea). Live-CD nu este ca să lucraţi ci ca să testaţi. Desigur, puteţi şi lucra. Eu am răsfoit Ubuntu şi făcut capturi pe care le-am salvat pe un stick usb (da, l-a recunoscut din prima!). Poţi scrie fişiere, prelucra imagini, dar salvarea trebuie făcută extern.

 

Înainte de a trece la instalarea distribuţiei Ubuntu vom mai vedea mâine unele lucruri. Încă o dată: este important din această etapă să ne dăm seama dacă unele lucruri merg sau nu merg, dacă sunt pe gustul nostru sau nu. Cu ambele laptopuri pe care am făcut teste componentele hardware au fost recunoscute fără probleme, dar nu este ceva garantat. Oricum, şi dacă ceva nu merge, se poate – probabil – găsi un alt driver pentru Linux. Dar pentru aceasta avem nevoie de internet. Dacă nu merge deja, vorbim mâine cum conectăm Ubuntu la net. Până atunci vă las în compania altor capturi din Ubuntu (daţi click pe imagini).

ubuntu_1s.jpg ubuntu_2s.jpg ubuntu_3s.jpg
ubuntu_4s.jpg ubuntu_5s.jpg ubuntu_6s.jpg


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. gabi spune:

  Interesant… se pare ca Ubuntu asta face din ce in ce mai multi… prozeliti.
  Articolul e bun… si mai ales… neutru.
  Daca vrei… ti-l instalezi… daca nu tot ti-l instalezi… ca e free.
  Iar Bill Gates n-o sa moara de foame…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *