Ubuntu: text, muzică, film!


La pasul 6 spuneam că vrem să vedem ce aplicaţii esenţiale ne mai lipsesc. Deja în partea a III-a am scris despre opţiunea Add/Remove Applications. Mai revedem captura grafică pentru a ne aminti. Este foarte simplu în Ubuntu să adaugi un joc sau un program de grafică sau altele: meniul din stânga le ordonează pe categorii, există şi facilitatea de căutare, un simplu Apply face instalarea… Foarte comod!

Dar pentru nevoi mai speciale se foloseşte altceva: Administratorul de pachete Synaptic (îl găsiţi în meniul System, Administrare). Lansarea lui (ca de altfel în toate operaţiile fine ce ţin de securitatea sistemului de operare) va cere parola (cea cu care v-aţi logat când aţi intrat în Ubuntu). La lansarea acestui administrator de pachete veţi vedea ceva de genul:

De aici aveţi un acces mai larg la componente ce pot fi adăugate sistemului de operare, nu doar aplicaţii. Combinăm acum cerinţa 6 cu 7: dacă aţi instalat Ubuntu aţi văzut că merg anumite formate de fişiere audio şi video, dar nu toate. Este politica Ubuntu de a porni de la exclusiv ceea ce este gratuit. Puteţi consulta pagina cu Formate restricţionate de fişiere pentru a afla mai multe. Cert este că fişiere mp3 sau avi nu vor funcţiona din prima. Recunosc că m-am speriat puţin şi m-am gândit că va fi ceva muncă pentru a le face să meargă.

Sunt câţiva paşi simpli de urmat. Mai întâi din meniul aplicaţiei despre care vorbim acum mergeţi la Settings, Repositories. Aici veţi vedea că nişte „depozite” de pachete nu sunt active, din politica Ubuntu. Asiguraţi-vă că sunt marcate toate opţiunile şi închideţi. Va trebui să daţi Reload, primul buton din bara de instrumente a Administratorului de pachete Synaptic.

Acum căutaţi (butonul Search) secvenţa gstreamer. Va fi o listă mai lungă. Eu personal le-am selectat pe toate (cu click dreapta pe linie, sau cu click stânga pe pătratul de la începutul luniei, aveţi opţiunea Mark for Installation). Vor exista anumite dependenţe între pachete, pe care desigur le acceptăm, ca să aibă tot ce îi trebuie.

Pe pagina cu formare restricţionate, indicată mai sus, se oferă şi o comandă mai directă, de dat din Terminal (Applications, Accesorii). Aceasta este: sudo apt-get install gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gxine libxine-main1 libxine-extracodecs ogle ogle-gui. Oricare cale aţi alege-o, este mare şansă ca problema să fie rezolvată. Pe cele două laptopuri care mi-au slujit de experimente pentru seria de articole despre Ubuntu, imediat după instalarea pachetelor din „familia” gstreamer muzica mp3 şi filmele avi au mers fără probleme. Inclusiv subtitrările!!! (Observaţie: din câte am înţeles, responsabile de MP3 sunt pachetele ce includ în nume gstreamer dar şi ugly – dacă nu găsiţi înseamnă că nu aţi extins „depozitele” pentru pachete, adică nu aţi marcat toate opţiunile în fereastra de mai sus.)

Şi uite aşa, de la eroarea care apărea chiar şi la încărcarea unui simplu fişier mp3…

… am ajuns să pot asculta fişiere mp3 şi vedea fişiere avi, după cum arată captura de mai jos.

„După cum spuneam…” NU ESTE GREU. Chiar merg lucrurile frumos sub Ubuntu. Să recapitulăm lisa şi să tăiem ce am rezolvat/tratat (desigur, nu exhaustiv):

1. să meargă conexiunea la internet (pas ESENŢIAL, altfel nu putem face multe din punctele următoare)
2. să putem scrie cu caractere româneşti, eventual să avem şi un corector de limbă română
3. să ne personalizăm ecranul (fundalul, bările…)
4. să ne actualizăm Ubuntu din punct de vedere al securităţii (cu siguranţă pasul ar trebui trecut mai sus)
5. să putem comunica prin mesageria instant cu prietenii (navigăm, trimitem emailuri, dar şi comunicăm live!)
6. să vedem ce aplicaţii esenţiale ne mai lipsesc
7. să meargă muzica şi filmele (că doar ne mai şi relaxăm)

8. să meargă şi aplicaţii Windows (ups!)

A mai rămas 8. Se poate sau nu se poate? Sincer nu ştiu, nu am testat şi aproape sigur pun Ubuntu la o parte pentru câteva zile. Sper însă ca ce am scris până acum să vă fi fost de folos şi sper să mai revin cu alte experienţe (frumoase) din Ubuntu.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Bako M. spune:

  Felicitari! Articol foarte util! L-am citat si eu in articolul scris pe politic.ngo.ro.

 2. Scipione spune:

  Bun!!! Chiar foarte bun articolul, m-a ajutat mult să instalez codecurile!

 3. deny spune:

  Super indrumar!
  Radu, toate descoperirile tale pe Ubuntu publicale pe toate chiar daca crezi ca unele sunt banale, pentru noi pot fi foarte utile.
  Sa mearga aplicatii Windows… am folosit Wine si am incercat ceva programe , Nero merge cu succes (cu toate ca nu-i necesar), altele am sa mai incerc!

 4. cineva spune:

  Pentru filme mai bun ar fi VLC, asa toti recomanda, recomand si eu.

  PS: Super articol!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *