Launchy – un lansator complex


Acum o săptămână programul Launchy a ajuns la versiunea 1.0 Final. L-am şi testat acum câteva luni şi părea de atunci promiţător. Acum însă este un program care îi va entuziasma pe mulţi, în principal pe cei care preferă să lanseze aplicaţii/fişiere/situri din taste şi nu cu mouse-ul (mare pierdere de vreme, sper că recunoaşteţi). Iar dacă luăm în calcul şi faptul că Launchy lansează cu stil (a se citi: cu interfeţe deosebit de plăcute ochiului), avem în faţă un câştigător. O mică problemă: Launchy este atât de discret, încât aţi putea uita de el (spre deosebire de alte programe, nu îşi face simţită prezenţa în systray, lângă ceas, ceea ce mie îmi convine – dar poate era bine să fie opţională).

Să vorbim acum concret despre program. Are sub un mega şi dacă l-aţi instalat şi lansat… nu vedeţi nimic! Da, după cum spuneam, este un program foarte discret. Apăsaţi ALT-SPACE şi pe ecran va apare o mică fereastră dreptunghiular. Dacă daţi click dreapta pe ea veţi vedea un meniu şi opţiunea Skins: există o paletă destul de bogată de interfeţe, multe foarte reuşite, încât este chiar greu să îţi alegi una preferată. Să mergem mai departe. Începeţi să scrieţi Internet Explorer – în timp ce scrieţi (depinde ce aplicaţii similare ca nume mai aveţi) Launchy va autocompleta iar o listă ce se va derula în jos vă va arăta diverse opţiuni. Autocompletarea depinde categoric de la program la program, după nume, dar în cazul meu pentru a lansa Notepad ajunge să apăs ALT-SPACE şi să scriu N că deja îmi completează Notepad. Ajunge să încep să scriu Fire că deja îmi completează Firefox. Aplicaţiile sunt acum la câteva litere de mine!

De unde ştie Launchy să completeze programele? Simplu: din meniul Start din Windows. Acolo sunt deja strânge legături (fişiere lnk) către programele instalate. Dar dacă aveţi şi programe care nu necesită instalarea (pe care le-aţi dezarhivat undeva pe calculator şi sunt funcţionale)? Nici o problemă. Puteţi adăuga noi directoare, acele directoare unde mai ţineţi aplicaţii, şi puteţi indica tipurile de fişiere care să fie indexate (în principiu e vorba de .exe). Astfel puteţi avea toate programele indexate de Launchy, la îndemână pe viitor.

Dacă aceasta ar fi tot ce ştie Launchy nu ar face decât să copieze ceea ce fac deja alte zeci de programe similare şi tot gratuite. Dar Launchy merge cu inteligenţă mai departe. Faptul că puteţi adăuga directoare şi specifica tipul de fişiere care să fie indexate, vă permite să folosiţi acest program de exemplu pentru a lansa documente Word sau piese audio MP3 (definiţi directorul şi extensia şi gata!).

Capturile de mai sus v-au dezvăluit deja şi alte facilităţi oferite de Launchy. De exemplu îl puteţi folosi pe post de calculator, pentru moment însă doar pentru operaţii simple, cu următoarele semne: +, -, *, /, (, ). Poate versiunile următoare vor face mai performant calculatorul. Îl puteţi folosi apoi pentru a ajunge rapid la un director de pe calculatorul Dvs. Scrieţi c: şi daţi TAB, apoi începeţi să scrieţi pro şi deja se va completa program files – un ENTER şi sunteţi acolo!

Ce mai ştie Launchy? Vă poate fi de ajutor la navigarea pe internet. Dacă scrieţi www.cnet.ro, va lansa navigatorul – sau va deschide un nou tab dacă navigatorul este lansat – cu situl nostru. Scrieţi Google şi apăsaţi apoi TAB: textul pe care îl veţi scrie în continuare, după ce daţi ENTER va fi căutat pe Google! Ce metodă rapidă de căutare! Similar operează căutări pe Wikipedia, Amazon, MSN… Şi mai mult (nu este incredibil acest program?), Launchy poate să se folosească de semnele de carte (bookmarks) din Firefox.

Arhitectura Launchy, care de la 1.0 admite pluginuri, va permite extinderea cu tot felul de alte facilităţi extraordinare. Aşa că pe viitor putem spera doar în veşti bune dinspre el. Închei aici, deşi ar mai fi de vorbit despre diversele configurări ce se pot face, dar care nu ascund nu ştiu ce filosofie în spate. Succes în folosire!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,20 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *