Ubuntu: lansarea aplicaţiilor Windows


Aţi vrea să treceţi de la Windows la Ubuntu dar aveţi unele aplicaţii favorite. Înainte de a vedea dacă merg sub Ubuntu, asiguraţi-vă că respectivele aplicaţii nu au o versiune pentru Linux. Nu întotdeauna sub vizibile, dar folosiţi Google pentru căutări şi există mari şanse să aflaţi răspunsul. De exemplu căutând „Picasa Ubuntu” am găsit pagina de unde am instalat Picasa în câteva minute fără nici o bătaie de cap (mai jos dovada). Şi Skype are versiuni sub Linux – cu o oarecare muncă de răsfoire a internetului puteţi afla dacă programul favorit nu are versiune pentru Linux sau dacă nu există un echivalent, poate chiar mai bun.

Dar dacă aveţi nevoie totuşi de o aplicaţie care există doar sub Windows şi care nu are nici un echivalent pentru Linux? Nu disperaţi: există wine (la 25 ianuarie a.c. a ajuns la versiunea 0.9.30). Instrucţiunile de instalare le găsiţi aici. Pe scurt (presupun că folosiţi Ubuntu 6.10) daţi următoarele două comenzi în terminal:

wget -q http://wine.budgetdedicated.com/apt/387EE263.gpg -O- | sudo apt-key add –

sudo wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/sources.list.d/edgy.list -O /etc/apt/sources.list.d/winehq.list

Apoi puteţi fie să mergeţi la Administratorul de pachete Synaptic şi instala de acolo wine (căutaţi-l, dacă nu apare daţi Reload, dar înainte asiguraţi-vă că aveţi active repozitoriile Universe şi Multiverse), sau puteţi apela din nou la comenzi din terminal: mai întâi apt-get update pentru actualizarea informaţiilor, iar apoi apt-get install wine.

Din acest moment Ubuntu va avea, prin wine, adăugat un strat (layer) care îi va permite să ruleze aplicaţii Windows. Nu vă bucuraţi prea rapid! Nu va rula absolut orice program care merge sub Windows. Dar există şanse să meargă 🙂 . Aşa că privind partea plină a paharului, să căutăm unde este „Windows-ul” pe disc. Wine a creat un fel de disc C, dotat din start cu două directoare: Program Files şi Windows. Ca să le găsiţi, mergeţi în profilul Dvs şi activaţi fişierele şi directoarele ascunse (CTRL-H sau View, Show Hidden Files în File Browser). Veţi vedea un director .wine cu un subdirector drive_c. Iar în el… vedeţi mai jos.

Acum că am găsit „Windows-ul”, mai rămâne să punem kiturile. Eu am creat acolo un folder Kituri unde am pus executabilele Windows (descărcate de pe internet sau accesate de pe unităţile Windows – vă amintesc că eu mi-am instalat Ubuntu lângă Windows XP). Acum dacă avem şi programele, să le lansăm. Dacă necesită instalare, se pot instala. Dacă se lansează direct, se vor lansa. Dar, repet, nu întotdeauna vor şi merge. Cum lansăm? Revenim în terminal şi scriem de exemplu

wine „c:\windows\notepad.exe”

sau

wine „c:\kituri\ceva-setup.exe”

Programul se va lansa, să sperăm că cu succes. Mai jos vedeţi două capturi: imaginea mai mică de la instalarea programului FastStone Image Viewer, iar a doua cu programul în acţiune.

Am încercat mai multe programe: cam jumătate nu au mers, iar – evident – jumătate au mers (din vreo 10 testate). Urmăriţi eventualele erori care apar: s-ar putea să fie nevoie în unele cazuri să lansaţi din terminal winecfg şi să mai realizaţi de acolo unele ajustări. Dacă nu vă încântă să daţi comenzi din terminal, puteţi încerca să daţi comanda winefile care va lansa un fel de Explorer, a la Windows. De acolo veţi putea mai uşor să navigaţi printre directoare şi să faceţi instalări (aplicaţia Wine File nu este terminată, deci multe opţiuni apar dar nu sunt funcţionale – cele de bază merg însă). Şi să mai spun în încheiere că programele îşi pot instala iconiţele pe desktop sau în meniul Start. Ups! În Ubuntu nu există meniul Start. Wine va crea un meniu separat în meniul Ubuntu unde îşi va pune aplicaţiile ca în meniul Start din Windows. A, şi să nu uit: aşa după cum merge procedura de instalare, merge şi cea de dezinstalare (căutaţi executabilul aferent din folderul aplicaţiei respective).

Wine creşte şi se tot îmbunătăţeşte. Aici găsiţi o serie de capturi cu aplicaţii care merg (inclusiv Adobe Photoshop!). Vă doresc succes: fie aplicaţiile dragi de sub Windows să meargă şi sub Ubuntu, fie să găsiţi echivalente pentru ele. În 99% din cazuri există, cer doar – poate – o perioadă de acomodare cu ele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

13 comentarii

 1. gabriel spune:

  Draga… Radu
  Ce ne intereseaza pe noi … cel mai mult pe linux… sint jocurile din Windows. Cu ele ce facem???
  Cum procedam???

 2. radu.capan spune:

  Draga Gabriel, teoretic si jocurile sunt tot programe, deci ce am scris mai sus acopera si partea cu jocurile. Practic insa, eu am testat unul singur si nu a mers. Alte programe ce foloseau audio, nu au mers de asemenea (desi audio in Ubuntu imi merge). Nu am testat insa nici un joc serios (insemand grafica puternica, sonor, retea…) deci nu sunt calificat sa raspund mai mult. Poate insa au testat altii.

  Mai multe informatii despre Ubuntu si jocuri se gasesc pe forumul Ubuntu (am pus legatura direct spre sectiunea de discutii despre jocuri). Acolo sunt experientele impartasite a zeci de utilizatori Ubuntu, noi si vechi. Sper ca ajuta.

  Cele bune!

 3. gabriel spune:

  Draga… Radu
  Esti cel mai dulce… din zona asta.
  Iti multumesc ptr. promptitudinea cu care raspunzi, ma voi documenta imediat de pe forum.
  Eu caut … jocuri simple … genul Disney, Arcade… ptr. un copil de 10 ani.
  Cele bune.

 4. iosif.m spune:

  Pe Ubuntu merge „Strong dc” (P2P)?
  Dar daca folosesc conexiune broadband ce foloseste modul PPoE, ma pot conecta la internet?

 5. radu.capan spune:

  Sugerez ridicarea problemei (si in general a orice probleme/intrebari/nelamuriri) pe Ubuntu.ro (la forum) unde este o comunitate dedicata si deci sanse mai mari de raspuns.

 6. alex spune:

  Cum pot sa instalez in linux din terminal? De exemplu win rar… 🙁 Care e comanda? sudo sau nu stiu cum… Multumesc.

 7. Liviu spune:

  Am instalat Ubuntu 1.4 pe hard separat si cand am restartat nu mi-a aparut optiunea de a boota. Ce pot face? Multumesc.

 8. X spune:

  Am si eu o problma la wine… nu mai raspunde knd vreau sa pornesc un joc/aplicatie, nici cand vreau sa-l dezinstalez…
  Aveti vreo idee plz? 🙁

 9. gabriel spune:

  Fratilor…Trezitiva!!!!!!!!!

  Nu v-a scris omul… mai sus ca nu stie toate raspunsurile… Pentru orice intrebari legate de Linux_ Ubuntu mergeti voi frumusel pe Forum Ubuntu.ro… si cautati intii atent problema voastra in discutiile purtate… ca doar nu o sa inventam noi acum… apa calda!!!
  Radu are alta treaba… si si-o face foarte bine!!!

  Hai… bafta.

 10. bogdan spune:

  Cea mai buna solutie ptr jocuri win32 pe linux este emulatorul cedega, check it out. Wine e intradevar folositor, dar la unele jocuri… e mai bine sa folosim cedega 😀 .

 11. vincze szilard spune:

  Am si eu o intrebare?
  Autocadul merge? Sau orce pe baza de CAD dar cel mai bine ar fi autoCAD-ul?

 12. cristian.brinzariu spune:

  Exista inlocuitori pentru Autocad in Ubuntu…
  Dar eu am reusit si intalarea in ultima versiune pe Wine a Autocad-ului (nerecomandata utilizatorilor de PC care nu citesc ce scrie in ferestre si dau doar next ->next -> finish gata am intalat programul).

 13. vasco spune:

  Salutare tuturor… Probabil sint cel mai nou. Cineva mi-a instalat Ubuntu din dorinta de a scapa de figurile Windowsului… Deunazi am pierdut 16 ore in lupta cu un PC, un Pentium trei, care refuza sa functioneze… dupa ce l-am convins (bineinteles dupa toate tonele de erori rezolvate) am realizat ca Windowsul e un mare mincator de nervi si timp. Asadar, imi trebuie ceva care sa mearga repede, bine, si sa nu coste… Alternativa am inteles ca este Ubuntu… Asa ca am procedat la instalarea lui in partitia D, am zis eu sa nu se bata cap in cap cu Win… Am citit mai sus ca multe din programele ce ruleaza sub Windows pot rula si sub Ubuntu… Personal ma intereseaza pachetul Office inclusiv Visio, niste Photoshop, Adobe ultima versiune, si alte mici gadgeturi… Daca aveti idee cum fac sa functioneze Office 2003 impreuna cu Ubuntu… Va multumesc anticipat… Pina la o noua postare….

  Respect!… pentru ca imi pasa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *