Afişarea în Explorer a spaţiului ocupat de foldere


Bătrânul Explorer – cu care vine automat sistemul de operare Windows – afişează în modul Details dimensiunea fişierelor, dar nu şi a folderelor. Aşa se face că adeseori ne trezim cu probleme de spaţiu şi este greu să depistăm unde zace un fişier de 500MB de care am uitat, sau care a fost creat temporar de vreo aplicaţie şi a rămas apoi neşters. Există unele programe care ne pot ajuta în acest sens: TreeSize, JDiskReport… Dacă doriţi ca informaţiile să fie afişate chiar în Explorer, se poate şi aceasta din câţiva paşi.

img13

În primul rând descărcaţi fişierul DirSize.dll şi copiaţi-l în subdirectorul system32. Acum trebuie să înregistraţi acest dll. Pentru aceasta apăsaţi pe butonul Start, apoi pe Run şi scrieţi regsvr32 dirsize.dll, după care veţi primi un mesaj de înregistrare cu succes. Click pe OK. Acum afişarea dimensiunii folderelor mai trebuie doar "trezită", pentru că este acolo, în Explorer. Daţi click ca în captura de mai jos şi veţi găsi (dacă sunteţi în modul Details – vedeţi ultimul buton din bara de instrumente) în listă şi Folder size. Daţi click.

img14

Acum putem vedea dimensiunile folderelor. Calcularea dimensiunii poate să dureze ceva timp, evident, în funcţie de dimensiunea respectivelor directoare, dar şi de parametrii calculatorului (viteză HDD, procesor). Din fericire datele par a fi salvate, pentru că la revenire – dacă situaţia este aceeaşi – calculul nu este reluat. Oricum, nu este recomandat să afişaţi Folder Size în rădăcina unei unităţi (C: de exemplu) sau acolo unde pot fi mii de fişiere.

img15

De aceea nici nu este recomandabil ca Folder Size să fie afişat permanent – şi nici nu este: dacă mergeţi în alt director, opţiunea va fi "uitată". Dacă totuşi doriţi ca mereu să se afişeze şi informaţiile despre dimensiunea directoarelor, tot ce trebuie să faceţi este să o activaţi într-un director şi apoi să mergeţi în meniu: Tools, Folder Options şi pe tabul al doilea, View, să daţi click pe butonul Apply to All Folders. Desigur, şi acest pas este reversibil (demarcând opţiunea şi dând din nou Apply to All Folders). Testaţi şi configuraţi după bunul plac!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *