Google: lucruri noi şi previziuni


Ieri, blogul oficial al secţiunii Google dedicată webmasterilor a publicat un material, Discover your links, în care anunţa o noutate pentru cei care folosesc Google Webmaster Tools (am mai recomandat aceste instrumente dedicate webmasterilor în materialul Cum să faci o hartă (SiteMap) pentru situl tău). Cei care s-au logat astăzi la GWT au putut să constate apariţia unui nou tab, cu titlul Links.

img12

În acest tab există două secţiuni: External links şi Internal links. Prima secţiune oferă un tabel cu toate paginile unui sit (desigur, pe blocuri de maxim 100) şi în dreapta lor un număr: câte pagini externe sitului cu pricina indică spre acea pagină. Da, astfel de informaţii puteau fi şi până acum obţinute folosindu-se operatorul link: pentru căutare, dar acum, afirmă blogul Google, informaţiile sunt mai multe şi totuşi nu exhaustive. Aceasta înseamnă că Google oferă doar un procent din informaţiile pe care le deţine în bazele lui de date, dar a devenit oricum mai darnic. Cifrele din dreptul fiecărei pagini sunt clickabile, ceea ce înseamnă că urmând respectivele legături puteţi ajunge la lista paginilor care indică spre pagina Dvs. Şi dacă mai luăm în considerare că aceste informaţii pot fi descărcate sub forma unui fişier csv (pe care îl poate deschide MS Excel de exemplu), nu putem să nu fim mulţumiţi de noile informaţii – extrem de valoroase pentru profesionişti, irelevante pentru situri mici – puse la dispoziţie prin noul tab Links.

Rămânem la Google şi mergem la o informaţie de acum două zile. Acelaşi Ionuţ care se ocupă de Google Operating System a făcut valuri (şi nu exagerez, materialul lui fiind reluat şi comentat pe zeci de alte bloguri IT) cu un material în care anunţa, după urmele găsite într-un cod al unui fişier Google, că viitorul şi aşteptatul serviciu Google care va simula MS PowerPoint, adăugându-se serviciilor Docs & Spreadsheets (MS Word şi MS Excel) se va numi… Presently. Când va deveni online acesta? Nu ştim. Ştim doar că Google a şters rapid urmele depistate de Ionuţ.

În fine, tot de viitor mai ţine o ştire, de data aceasta cam tristă: Google Apps for Your Domain (care în curând se pare că va include serviciile Docs & Spreadsheets) nu va mai fi gratuit pentru prea mult timp. La auzul veştii, probabil foarte mulţi se vor înghesui să depună cereri cât se mai poate gratuit. Marea întrebare este… pardon, sunt două. 1) Cei care au deja gratuit un cont GAYD, îl vor avea şi pe mai departe gratuit? 2) Se vor lansa oare două pachete GAYD, unul gratuit (cu un număr mai mic de utilizatori, poate şi cu alte limitări) şi unul comercial? Personal cred că răspunsul este DA la ambele întrebări. Ar fi culmea ca cei care folosesc actualmente GAYS (de exemplu Universităţi, cu mii de studenţi) să fie lăsaţi brusc în plop – cred că serviciile vor rămâne pentru vechii clienţi free forever şi măcar ca recunoştinţă pentru testarea acestor servicii beta. Cât despre viitor, nu văd de ce Google să nu includă un pachet gratuit: la urma urmelor conturile GMail afişează reclame, de pe care ei îşi pot scoate un oarecare profit. Sper din inimă să nu mă înşel, iar Google să îşi dovedească atenţia faţă de utilizatori cel puţin ca până acum.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *