Zoho Creator – „pictează” aplicaţiile online


Web-aplicaţiile ne uimesc pe zi ce trece tot mai mult. Ce fac ele? Diverse lucruri, până acum rezervate aplicaţiilor clasice, executabile. De ceva vreme încep să apară (majoritatea în stadiul beta), web-aplicaţii de creat… web-aplicaţii. Zoho Creator este un alt minunat instrument de la Zoho care promite mult, în special reducerea durerilor de cap atunci când trebuie să implementezi web-formulare. „We truly believe that Creator can become the Visual Basic for the Web” – nu ar fi rău… adică ar fi nevoie de aşa ceva pe web.

Acum două săptămâni am prezentat Fabrica de formulare web, care seamănă dar nu este identic cu Zoho Creator. Prima soluţie presupunea că Dvs concepeţi formularul şi că serverul Dvs suportă PHP. Cu Zoho Creator crearea formularului se face online şi nu este nevoie ca serverul să suporte PHP. Mai mult, soluţia Zoho Creator permite salvarea datelor pe serverul lor, cu posibilitatea de a vi le descărca şi Dvs, oricând. În concluzie la ce este bun Zoho? Sunt multe scenarii posibile:

– pentru crearea unei cărţi de oaspeţi (un formular cu nume, prenume, email, websit şi textul de semnăturp în cartea de oaspeţi)

– pentru crearea unui formular de contact (aşa îi şade frumos oricărui sit, să aibă o pagină de contact)

– pentru crearea unui formular de abonare de exemplu la noutăţile de pe sit

– pentru crearea unui formular pentru înscrierea la nu ştiu ce eveniment

– pentru crearea unui sondaj

Reţineţi: formularul se „pictează” online (adică fără să scrii cod, alegi doar ingredientele necesare) şi apoi poate fi folosit de pe Zoho.com sau include (embedded) în propriile pagini (ca iframe sau ca jscript). La un formular puteţi adăuga şi o „vedere” (view), adică o afişare a datelor (puteţi controla care date). Iar datele se salvează în MySQL de către Zoho, pe serverul lor. Pe scurt: chiar şi cine nu ştie PHP & MySQL, sau cine are un server care nu oferă suport PHP & MySQL poate să implementeze formulare şi web-aplicaţii cu baze de date.

Pentru a nu vorbi în vânt, vă prezint un exemplu concret. Haideţi să facem o aplicaţie care să permită vizitatorilor să se aboneze la… ce doriţi Dvs (noutăţile de pe sit, o revistă, altceva). Pornim din Zoho Creator o aplicaţie nouă şi o facem publică, altfel nu pot să o folosească alţii (atenţie: publică nu înseamnă că oricine poate să o modifice sau să vadă datele colectate). Creăm un formular şi adăugăm câmpuri: pentru aceasta vedeţi lista derulantă Add Field, de unde puteţi alege câmpuri text pe o linie, pe mai multe linii, butoane radio, checkbox, dată şi altele.

Eu am adăugat câmpurile: nume, prenume, email, şi despre_Dvs. La fiecare câmp aveţi posibilitatea unor setări, de exemplu valoarea iniţială, dimensiunea maximă, textul descriptivpentru tooltip, dacă este câmp obligatoriu de completat sau nu, vizibil sau nu, câmp cu valoare unică în baza de date (de exemplu dacă este vorba de nume de utilizatori, trebuie să fie unice)… Tot ceea ce în programarea clasică a unui formular înseamnă ceva ore de muncă, aici se face în câteva minute.

Avem formularul… şi? Trebuie să şi facă ceva! Asta pe lângă faptul că salvează implicit datele introduse într-o bază de date a Dvs, dar găzduită de Zoho. Dacă daţi click pe Form Actions veţi avea posibilitatea de a defini acţiuni la submiterea formularului, după submiterea cu succes şi la încărcarea lui. Eu de exemplu am dorit ca atunci când cineva se abonează să fiu anunţat (repet, este un exemplu fictiv, creat de test cu Zoho Creator). Pentru aceasta, la on success am scris următorul cod (atât de intuitiv încât nu cred că necesită explicaţii).

În dreapta sus veţi găsi un buton Access this application. Va încărca aplicaţia Dvs într-o altă pagină unde apare formularul tocmai conceput. L-am completat în joacă după cum urmează.

După ce am dat submit, ghiciţi ce am găsit în poşta electronic?

Cu alte cuvinte din câteva mişcări am creat un formular prin care vizitatorii se pot abona, iar eu sunt notificat prin email. Sper că înţelegeţi titlul materialului: senzaţia mea a fost că am „pictat” un formular, nu că am lucrat la el. Aşa cum pictorul îşi alege culorile, eu am ales un câmp, apoi altul, apoi o acţiune, am marcat câteva căsuţe… şi gata tabloul, pardon, formularul. Cum îl folosesc? Pot concret să trimit navigatorii la pagina http://creator.zoho.com/radukn/form/1/, dar probabil dorim să includem formularul în propriul sit, în propriul design. Nici o problemă. În aria cu formularul există un buton More actions cu o opţiune Embed in your Website.

După cum vedeţi mai sus, putem schimba numele butoanelor Submit şi Reset, chiar şi alege culorile formularului (în rest va arăta aşa cum îl afişează Zoho – poate în timp vor fi mai multe opţiuni). Rezultatul este un iframe de introdus în situl Dvs. Puteţi chiar seta ca după completarea formularului, vizitatorul să fie dus la o altă pagină (prima pagină a sitului sau o pagină de mulţumire, ori chiar la un alt formular).

Acum foarte pe scurt despre vederi. Din nou, dacă vrem putem folosi o pagină Zoho: http://creator.zoho.com/radukn/view/2/. După cum vedeţi acolo am afişat doar numele şi prenumele, nu şi adresa de email. Când creaţi o vedere puteţi stabili ce să fie vizibil şi ce nu. Dacă doriţi inserarea în pagină a vederii, puteţi opta din nou pentru iframe sau acum aveţi şi varianta unui jscript.

Iată deci cât de simplu pot să creez un formular pentru a colecta datele, dar şi o vedere a datelor, ambele inserabile în propriul sit. Se pot crea însă aplicaţii foarte serioase, caz în care se recomandă un contact mai îndeaproape cu Deluge, limbajul de scripting folosit de Zoho Creator. Dar pentru aplicaţii mai simple nu este nevoie de nici un pic de programare! Mă declar cucerit de Zoho Creator. (Dacă doriţi să vedeţi o pagină ce include formularul şi vederea, mergeţi aici.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *