Aveţi grijă pe unde navigaţi


Blogul lui Ionuţ dedicat fenomenului Google a publicat astăzi un material în care semnalează modul în care mai nou Google semnalează siturile a căror "răsfoire" s-ar putea solda cu instalări nedorite. Căutând de exemplu free mp3 downloads (sau free beautiful screensavers – sunt doar câteva exemple) s-ar putea să vedeţi avertismentul: "Acest sit poate dăuna computerului dvs". Google, care practic blochează vizitarea acestor situri plecând din căutare, îşi explică aici mesajul şi ideea.

img103

Dacă vizitaţi frecvent situri cu riscul de a fi dubioase (aceasta însemnând fie că navigaţi la întâmplare, fie căutând explicit "gratuităţi" sau cracks & serials) ar fi bine în primul rând să vă înarmaţi cu un navigator cât mai sigur (fie Firefox, fie Internet Explorer ultima versiune), precum şi să aveţi active antivirusul şi firewall-ul. McAfee oferă însă un produs suplimentar în aceeaşi idee a evitării siturilor periculoase: SiteAdvisor.

img104

SiteAdvisor poate fi instalat ca extensie în Firefox şi în Internet Explorer – depinde ce folosiţi pentru navigare – indicându-vă apoi siguranţa unui anumit sit în banda de jos a navigatorului. Indicatorul este verde, galben sau roşu, fiecare culoare indicând ceea ce vă aşteptaţi: sit curat, posibil dubios, respectiv categoric periculos.

img105 img106

SiteAdvisor include în situl de prezentare un studiu din decembrie 2006 care arată că 4,2% dintre rezultatele căutării pe Google conţin situri "roşii", respectiv "galbene". Pentru Yahoo! procentul este de 5,1, iar pentru MSN de 4,6. Cel mai "slab" la capitolul furnizării de legături periculoase este AOL cu 3,6%. Google face însă paşi înainte pentru a semnala siturile ce pot să aibă efecte dăunătoare, fapt ce ce nu poate decât să ne bucure.

PS: Interesant, CNet.ro este marcat cu roşu! 🙂 Explicaţia: se pare că la un moment dat un articol a inclus o legătură spre un screensaver Disney cu componente ad-ware (vedeţi aici raportul lor despre noi). Penalizarea noastră este într-un fel nedreaptă, dar e o dovadă a fermităţii analizei lor. Respectivul screensaver prezentat de noi în 2005 (vezi aici) este atestat de Softpedia ca fără probleme. Cine are dreptate?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *