Consolă pentru DOS


Din când în când, unele operaţii ne cer să "ieşim" din Windows în DOS (chiar dacă terminalul DOS nu are puterea terminalului Linux). Cel mai simplu o facem dând click pe butonul Start, apoi pe Run şi scriind cmd, apoi Enter. Aşa ajungem într-o fereastră DOS dar care nu are unele facilităţi cu care suntem obişnuiţi în Windows, precum CTRL+C şi CTRL+V pentru copy şi paste. Console este un program gratuit care duce consola pentru DOS mai departe, adăugându-i inclusiv taburile care caracterizează astăzi orice aplicaţie modernă.

img109

Console are vreo 600KB şi nu necesită instalare (deci nu trebuie să vă faceţi grijă cu ce pune în regiştrii sau altele). Este bogată în opţiuni de configurare, fără a transforma aplicaţia într-una foarte complicată. În primul rând sunt unele setări de ordin pur estetic, precum fundalul (poate fi chiar o imagine) al unei ferestre. Nu prea văd utilitatea, decât poate pentru o identificare vizuală rapidă. În schimb există şi setări utile: vă puteţi predefini anumite taburi cu anumiţi parametri (de exemplu calea de pornire, ceea ce vă scuteşte să reveniţi mereu şi mereu la un anumit director). Există şi un sistem bun de apelare rapidă prin combinaţii de taste, ceea ce creşte operativitatea aplicaţiei.

img110

Pentru utilizatorul mediu de Windows, acest program îl va lăsa indiferent. Pentru cei ceva mai avansaţi, Console va reprezenta un excelent înlocuitor la fereastra clasică, permiţând de exemplu să dai paste cu comenzi găsite într-o documentaţie pe web (altcumva, în fereastra DOS comenda trebuie copiată caracter cu caracter). Ce comenzi se pot da (pentru cei care nu au folosit niciodată comenzi DOS)? În Drumul spre un sit web, Mihai scria despre tracert. La fel de comună este comanda ping când vrei să vezi dacă un anumit sit "mişcă" sau nu (ping www.cnet.ro). O altă comandă utilă este ipconfig -a pentru a afla datele de reţea. Şi exemplele ar putea continua, dar nu fac scopul acestui material.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *