Matematică pentru copii


Dacă aveţi cumva copii în clasele primare, paginile de exerciţii nu sunt niciodată suficiente prin culegerile din casă. Într-o vreme compuneam eu exerciţii, pentru copii, dar apoi am descoperit că există programe care mă scutesc de acest efort. Voi prezenta deci pe scurtă două programe utile în acest sens. HomeHelp este un program de 1,5MB pe care puteţi să încercaţi să îl descărcaţi direct de aici. Specializarea lui este generarea de fişe. Puteţi adăuga numele copiilor (sau elevilor, în cazul cadrelor didactice) care vor apare pe fişă, cu data generării fişei. Alegeţi tipul de operaţie şi intervalul pentru numele (de exemplu: adunări de două numere între 1 şi 50, sau înmulţiri de două numere între 1 şi 1000) şi apăsaţi Print. Veţi avea ocazia să vedeţi fişa înainte de tipar. Numerele sunt generate aleator, deci niciodată nu va fi aceeaşi fişă.

Un lucru inteligent: dacă marcaţi opţiunea Answers Wanted, pe fişa cu exerciţiile, în partea de jos, vor fi şi răspunsurile, astfel puse încât puteţi îndoi partea respectivă pentru a nu fi vizibilă. Eu folosesc această opţiune pentru ca verificarea să o poată face direct copilul meu (da, mizez pe corectitudinea lui). De regulă am 10-15 fişe din acestea mereu tipărite, la dispoziţie pentru o verificare a abilităţilor aritmetice ale copiilor mei. Demonstrativ am ataşat articolului trei fişiere PDF, pentru a vă putea face o idee despre fişele generate de HomeHelp: adunare, scădere şi înmulţire.

img107

Al doilea program seamănă mai mult a joc, dar este tot în "scopuri" matematice: Math Ninja. Programul, de sub 1MB, permite de asemenea să definiţi "jucători", dar şi nivele de dificultate. Primele sunt pentru copii… ultimele pot pune probleme chiar şi adulţilor. Folosirea lui este puţin cam ciudată (pentru a ieşi trebuie să daţi click pe butonul Exit şi apoi să răspundeţi afirmativ întrebării dând click pe butonul Enter), dar dincolo de aceasta este un instrument bun pentru copiii din primele clase de şcoală. Math Ninja are chiar şi muzică de fundal, dar după o vreme devine cam obositoare.

img108

Dacă printre cititorii sitului nostru, CNet.ro, sunt şi părinţi cu copiii mai mici sau mai mari, voi mai reveni pe viitor cu astfel de materiale. Daţi doar un semn de viaţă prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Iuli Iuli spune:

  Super… avand in vedere inteligenta poti face cu usurinta aceste exercitii!

 2. gabriel spune:

  Cu mina???

  Respect.

 3. Cossmin spune:

  Interesant… eu folosesc Word. Fac fişele foarte usor.

 4. moroshan spune:

  Maestre, sunteti minunat ca de atatea alte dati. Aseara v-am pomenit cu parintele Alois Moraru, iar daca doriti inregistrarea emisiunii pe care am facut-o impreuna, cu mare drag!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *